Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft zajedno protiv govora mržnje

Neke od najvećih američkih tehnoloških tvtki potpisale su kodeks ponašanja kojeg je formulirala Europska komisija u kojem pristaju pomoći jedna drugoj u suzbijanju govora mržnje na Starom kontinentu.

Potpisivanje kodeksa ponašanja je razbjesnilo predstavnike skupina koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now.

Nemaju povjerenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom europskih regulatora) i uvjerene su kako ne štiti pravo na slobodu govora te kako će obesnažiti presudu Europskog suda za ljudska prava vezanu uz slobodu govora.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih uz nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagirati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uvjetom da su prijave precizne i utemeljene. Njihovi uvjeti korištenja i smjernice za zajednicu morat će jasno zabraniti mržnju i poticanje na nasilje.

Temeljen na zakonu iz 2008. godine, kodeks ponašanja opisuje nelegalni sadržaj ove vrste kao ‘svako ponašanje koje javno potiče na nasilje ili mržnju usmjerene na skupine osoba ili pripadnike takvih skupina određenih referencom na rasu, boju kože, vjeroispovjest, naslijeđe te nacionalnu ili etničku pripadnost’.

Ilegalni govor mržnje ima negativni učinak ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima i ima jeziv učinak na demokratsku raspravu na platformama online, navedeno je u izjavi navedenih tvrtki povodom prihvaćanja kodeksa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...