Udruga Krešimir Ćosić stipendirat će mladog plivača Lea Bavdeka

Povodom 20. obljetnice primanja Krešimira Ćosića u košarkašku Kuću slavnih priznati umjetnik Zlatko Jakuš predstavit će u četvrtak 2. lipnja s početkom u 19 sati u zadarskom Muzeju antičkog stakla memorabiliju s likom ovog velikana hrvatske i svjetske košarke.

Riječ je o jedinstvenoj novčanici za koju uoči njenog puštanja u prodaju vlada veliko zanimanje, kako kolekcionara, tako i štovatelja životnih i sportskih dostignuća Krešimira Ćosića.

Udruga Krešimir Ćosić kao organizator događaja odlučila je sav prihod od prodaje kolekcionarske vrijednosnice iskoristiti za stipendiranje mladog zadarskog plivača, člana PK Jadera, Lea Bavdeka.

Njegovi rezultati imaju povijesni značaj za zadarsko plivanje, a samo tijekom 2015. godine ovaj je 17-godišnjak osvojio 96 odličja.

S plivanjem se počeo baviti s četiri godine. U bazenu provodi tri i pol sata dnevno. Do sada je osvojio 25 državnih medalja. Sedam puta bio je državni prvak u kategorijama kadeta i mlađih juniora. Državni doprvak u kategorijama kadeta, mlađih juniora i juniora bio je devet puta, a ima i devet državnih bronci u kategorijama od kadeta do seniora.

U tri nastupa za reprezentaciju Hrvatske osvojio je četiri medalje (1xzlato, 1x srebro, 2xbronca).

Na listama uspješnosti Hrvatskog plivačkog saveza koje se vode za kategorije mlađih kadeta, kadeta i mlađih juniora Leo je bio na prvom mjestu kao najsvestraniji plivač u kategoriji kadeta i mlađih juniora.

Dva puta je osvojio nagradu Najveća sportska nada Zadarske županije i to za rezultate postignute u 2013. i 2015.godini.

Pet godina za redom Leo je na apsolutnom tronu liga Šibensko-kninske i Zadarske županije što podrazumijeva da je ujedno i prvi u kategorijama u kojima je nastupio.

Ovo su njegova sportska dostignuća povijesnog značaja za zadarsko plivanje i PK Jadera:

– 2011. prvi plivač koji je kao mlađi kadet isplivao A norme za Prvenstvo Hrvatske

– 2012. prva kadetska muška državna medalja – bronca

– 2012. prva srebrna kadetska muška državna medalja

– 2013. prva titula kadetskog državnog prvaka

– 2014. prva titula ml.juniorskog državnog prvaka, ujedno i prva srebrna te prva brončana medalja

– 2014. prvi poziv za nastup u reprezentaciji, te prva brončana medalja za istu

– 2014. na Swimrankingu na listi najuspješnijih europskih plivača u kategoriji 15-16 godina nalazi među prvih 10 i to čak u dvije discipline

– 2015. prva juniorska muška državna medalja – bronca

– 2015. prva zlatna i srebrna medalja za reprezentaciju

– 2015. prvi poziv na pripreme s reprezentacijom

– 2016. prva državna juniorska srebrna medalja, te prva apsolutna/seniorska državna brončana medalja

Leov je san nastupiti na Europskom prvenstvu. Za ostvarenje tog sna potrebni su i financijski preduvjeti. Stipendija koju mu omogućuje Udruga Krešimir Ćosić mali je, ali značajan korak prema zacrtanom cilju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...