Daniel Paleka riješio je ove zadatke za srebro u Hong Kongu, možete li i vi?!

Hrvatska šestorka otputovala je u Hong Kong na Internacionalnu matematičku olimpijadu, najjače natjecanje u ‘računanju’ za srednjoškolce. Protekli tjedan, kao i ostali najbolji mladi matematičarima iz cijelog svijeta, četiri i pol sata rješavali zadatke za čije rješavanje treba dobro promućkati glavom. Tijekom ispita nisu smjeli koristiti kalkulatore, a dozvoljena su im ravnala i kompas. Nakon završenih testova, objavljeni su i originalni zadaci pa ih pokušajte riješiti dok čekamo rezultate natjecanja i novi uspjeh naših talentiranih matematičara. Samo pazite da vas ne uhvati glavobolja od previše mućkanja.

Naši olimpijci završili su s rješavanjem zadataka pa su na službenoj stranici Internacionalne matematičke olimpijade objavljeni testovi s prvog i drugog dana natjecanja.

S obzirom na to kako su prošle godine ostvarili najbolji uspjeh u povijesti, i ove godine smo očekivali nove medalje, a naši mladi matematičari prije odlaska u Hong Kong najavili su titulu najboljih u Europi.

U jakoj konkurenciji 109 zemalja, hrvatska reprezentacija osvojila je na upravo završenoj, 57. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, pet medalja i 30. mjesto.

Na olimpijadi, koja se održala od 8. do 16. srpnja, sudjelovala su 602 natjecatelja, a Hrvatsku su predstavljali Adrian Beker (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Domagoj Bradač (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Andrija Mandić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Petar Orlić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Daniel Paleka (4. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar) i Leon Starešinić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb).

Daniel Paleka osvojio je srebrnu medalju. Adrian Beker, a Leon Starešinić, Domagoj Bradač i Petar Orlić brončane medalje, dok je Andrija Mandić dobio pohvalu.

Pokušajte sami riješiti probleme s kojima su se borili naši ‘mali genijalci’. Ako vam ne ide na hrvatskom, na službenoj stranici IMO-a možete pokušati i na arapskom.

Zadatke možete pronaći na portalu Srednja.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...