Čelni čovjek SAS-a posluje s Putinom, a od Republike Hrvatske kupuje imovinu!

Poduzetnik Jozo Dragan ovih dana kupio je od države vilu Kremešek u Voloskom kod Opatije za 20,3 milijuna kuna. Dragana se povezivalo s poslovima preuzimanja nekoliko hrvatskih brodogradilišta koja nisu realizirana, a glavni mu je izvor prihoda tvrtka Riko sa sjedištem u Ljubljani. Portal Russia Beyond The Headlines svrstava ga na listu pet najuspješnijih Hrvata koji posluju u Rusiji, piše tportal.

Država je za nekad raskošnu vilu i jednu od najljepših kuća na Opatijskoj rivijeri, sagrađenoj na samoj obali uvale Lipovica tražila 19,2 milijuna kuna, a Dragan je ponudio 1,1 milijun kuna više. Vila Kremešek u derutnom je stanju te joj je potrebna kompletna adaptacija. O njoj se pisalo prije tri godine kada se u nju nelegalno uselila zagrebačka obitelj koja je preživljavala sakupljanjem boca.

Jozo Dragan je poduzetnik nepoznat u široj javnosti. U fokusu medija našao se 2009. godine kada se natjecao za preuzimanje hrvatskih brodogradilišta – Brodosplita, Brodogradilišta specijalnih objekata i Brodotrogira.

Rekao je tada kako je spreman preuzeti sva tri brodogradilišta i osigurati im posao u budućnosti. Planirao je naime, u suradnji s ruskom vladom obnoviti njihovu ribarsku flotu. Taj je posao trebao biti vrijedan deset milijardi dolara.

No, Dragan nije uspio u svojem naumu te se i dalje bavi svojim osnovnim biznisom – građevinom i inženjerijom i to uglavnom u Rusiji, preko tvrtke Riko čija su sjedišta u Ljubljani i Moskvi i čiji je Dragan 50-postotni vlasnik.

Bloomberg opisuje Riko kao inženjersku tvrtku koja se bavi tehničkim rješenjima za razne industrije, energetiku, logistiku i zaštitu okoliša.

Više detalja o ovom trogirskom poduzetniku otkriva portal Russia Beyond The Headlines koji ga svrstava na listu pet najuspješnijih Hrvata u Rusiji.

‘Bivši direktor u Jugoturbini, danas je 50-postotni vlasnik slovenske Riko grupe koja se većinom bavi građevinom i energetikom u Rusiji gdje je za vođenje poslova zadužen upravo Dragan. Navodno je vrlo cijenjen među ruskim ministrima i šefovima moćnih kompanija. Prije krize, Riko grupa navodno je znala okrenuti i više od 800 milijuna eura godišnje. Upravo je preko Dragana ‘posao stoljeća’ u Rusiji trebao ostvariti direktor IGH-a Jure Radić, ali gradnja 10 hidrocentrala neslavno je propala nakon recesije 2008. godine. Kasnije se Dragana u domaćim medijima spominjalo kao potencijalnog kupca Brodotrogira, ali ni od toga nije bilo ništa’, piše taj portal.

U Hrvatskoj, prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Dragan je predsjednik Nadzornog odbora zadarske tvrtke SAS Strojogradnja čiji je vlasnik, preko tvrtke Ist International Sastrade Sktiengesellschaft iz Lihtenštajna, slovenski Riko.

Zadarski SAS lani je poslovao s 31 milijunom kuna prometa, 11 milijuna kuna gubitka i 114 zaposlenih. U proteklih pet godina, promet te tvrtke stalno pada – u 2011. poslovali su sa 63 milijuna kuna godišnjeg prometa. U krizu su upali zbog domaće recesije, a sada najviše rade na tržištima Njemačke, Rusije i Bjelorusije, pisala je o njima Slobodna Dalmacija.

Pokušali smo kontaktirati Dragana preko njegovih tvrtki u Zadru i Ljubljani, međutim na naše pozive nije nitko odgovorio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...