Foto: Zavjetni blagdan sv. Nediljice tradicionalno obilježen; u Vranu hodočastilo nekoliko tisuća vjernika

Kao i svake godine na prvu nedjelju u srpnju već od ranih jutarnjih sati započelo je u Vrani u svetištu sv. Nediljice tradicionalno okupljanje na tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije. Policajci PU zadarske su besprijekorno regulirali promet u tom dijelu Zadarske županije i preusmjeravali nepregledne kolone vozila na alternativne pravce i parkirališta. I sve tako cijeli dan po neopisivoj žezi, na plus 30 Celzijevih stupnjeva u hladu, počevši od Maškovića hana do kanala na Vranskom jezeru.

Prema policijskoj procjeni od pet sati ujutro, pa do tri sata poslijepodne, svetište Sv. Nediljice u Vrani pohodilo je oko osam tisuća ljudi. A još je k tome uslijedila izuzetno posjećena večernja misa s blagoslovom djece, koju je predvodio biogradski župnik don Ivica Mustać.

Vrana je jedno od središnjih nadbiskupijskih središta, uz bogatu kulturnu i vjersku povijest s posebnom tradicijom pobožnosti i štovanja sv. Nediljice. Vranski je župnik Šimun Šindija i ovaj put pohvalio hodočasnički duh mnogih vjernika. Po najvećim ljetnim vrućinama brojni su hodočasnici pješice, od kojih poneki i bosonogi, te biciklima, skuterima, automobilima tj. raznoraznim prometalima, stigli do odredišta i od ranog jutra pohodili  ovo omiljeno svetište u Vrani, svetište svete Nediljice.

Svečano koncelebrirano misno slavlje za vanjskim oltarom u masliniku i parku svetišta predvodio je mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Misno slavlje započelo je procesijom s kipom sv. Nediljice iz crkve do vanjskog oltara, koji u Vrani tradicionalno nose mlade vranske djevojke.

U Vrani su na pučki način ispričane ključne evanđeoske poruke. Puk je osjetio Božju blizinu i Božju snagu u sv. Nediljici., započeo je mons. Bogović podsjetivši kako je ova ranokršćanska svetica mučena u doba cara Dioklecijana.

U svojoj je propovijedi umirovljeni biskup Bogović istaknuo kako je Vrana simbol povezanosti sa Svetom stolicom, prva nuncijatura u Hrvatskoj. Kralj Zvonimir je na dan svog krunjenja 1075. godine u Solinu Svetoj Stolici darovao samostan sv. Grgura u Vrani  u znak vjernosti, da bude gostinjac poslanicima sv. Petra u njihovoj vlasti. I zaista, o bogatoj povijesti i značajnoj ulozi Vrane u očuvanju hrvatskog, kulturnog i vjerskog identiteta svjedoče razni pisani dokumenti i arhitektonski ostatci. Premda u zapuštenom stanju, rasutih zidova zaraslih u trnje, ostatci drevnog grada, dvorca i samostana vidljivi su i dan danas. Zaštita i obnova ovog objekta te njegova kvalitetna prezentacija široj javnosti bila bi višestruko korisna.

Vrana je u srednjem vijeku bila posjed hrvatskih kraljeva, a vranski prior imao je prvorazrednu duhovnu i političku ulogu sve do turskog doba. U srednjovjekovnoj Hrvatskoj vranski je priorat imao veliki politički i gospodarski utjecaj. Ivan Paližina i Petar Berislavić su među najpoznatijim vranskim priorima i njihove se biste nalaze u zagrebačkoj katedrali. U Vrani su nekad djelovali vitezovi templari i ivanovci, pa je u svojoj propovijedi mons. Bogović govorio i o značenju viteza, viteštva i viteškog duha te pritom istaknuo sv. Jurja kao idealnog kršćanskog viteza. U spomen na tradiciju nekadašnjih vranskih vitezova pred vanjskim oltarom među vjerničkim mnoštvom su, poput počasne straže, stajali Vitezovi vranski odjeveni u vitešku odjeću s kopljima.

Biti vitez znači dati prednost drugome, izložiti se za dobro drugoga, ne varati nego svjedočiti istinu, ne iskorištavati drugoga nego radije biti iskorišten. To znači okrenutost drugome dotle da mu budeš vjerni sluga. Nasuprot tome je okrenutost sebi sebičnost, zaljubljenost u sebe ili narcisoidnost, govorio je mons. Bogović pritom se služeći crticama iz grčke mitologije o Narcisu i kako je završio.

Nasuprot Narcisu kršćanstvo je stvorilo svetog Jurja, Jurjev hod da se spasi grešnika. Svakoga treba spasiti. Tako Bog gleda na uzvišenost svakog čovjeka, tu je temelj njegova dostojanstva. Ako se to makne, čovjeka se može spustiti na ono što su osloboditelji činili nakon II.svjetskog rata, napomenuo je te na ovom mjestu kao primjer spomenuo Križni put, Hudu jamu, Macelj, Jazovku, gdje je na najgori način uništavano svako ljudsko dostojanstvo. Također je upozorio kako su ljudi danas skloni sve vrijednosti mjeriti u novcu, kao da je čovjek vrijedan koliko je vrijedan polog u banci.

Primjeri sv. Nediljice i sv. Juraja pokazuje gdje su prave vrijednosti, a povijest hodočašća u Vrani što je uistinu važno u povijesnom hodu, zaključio je na kraju. Nakon duhovne okrjepe uslijedila je ona tjelesna uz brojne štandove uokolo svetišta s raznovrsnom ponudom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...