Na 14. Šokolijadi u Ninu ovog vikenda predstavit će se 64 natjecatelja

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina 16. i 17. srpnja održat će se međunarodna manifestacija 14. Šokolijada. Pozivaju se svi, da se zajedno s nama vesele i degustiraju šokol. Turistička zajednica Grada Nina od 2003. godine organizira ovu manifestaciju, a svoje temelje nalazi u tradicijskoj izradi autohtonog proizvoda.

Ove godine prijavilo se 64 natjecatelja. Prvog dana manifestacije 16. srpnja održat će se ocjenjivanje šokola iz kategorije Ostala mjesta ninskog kraja, a u večernjem programu održati će se sajam autohtonih proizvoda sa zabavnim etno i gastro programom kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske, te klape Leut. Večernji program započinje u 21,00 sati.

Drugog dana manifestacije 17. srpnja – ocjenjivanje šokola u kategoriji Ninski šokolari. Svečana završnica biti će upriličena sajmom autohtonih proizvoda sa zabavnim etno i gastro programom na kojem će nastupiti folklorno društvo Rožmarin Dolena iz Slovenije, te proglašenjem pobjednika Šokolijade – Najšokolara godine. Za kraj svečanosti predviđen je vatromet u 23 sata i nastup grupe Furešti. Večernji program započinje u 21,00 sati. Tijekom večeri moguće je degustirati šokol iz natjecateljskog programa na štandu Turističke zajednice grada Nina i u ninskim restoranima .

Prigodom prihvaćanja pokroviteljstva nad ovogodišnjom Šokolijadom uvažena predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović je rekla:

„Uz zahvalu na upućenoj zamolbi, koristim prigodu izvijestiti da s iznimnim zadovoljstvom prihvaćam pokroviteljstvo nad manifestacijom koja uvelike pridonosi očuvanju tradicije izrade ninskog Šokola i turističkoj promociji Nina. Isto tako držim iznimno važnim što ista, između ostaloga, potiče pokretanje proizvodnja Šokola od strane mladih Ninjana koji će dalje čuvati tu tradiciju.“ Pokroviteljstvo nad ovogodišnjom Šokolijadom su također prihvatili: Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Nin.

Manifestacija Šokolijada dobitnik je nekoliko značajnih nagrada. Udruga ”Klub članova – Selo” i tvrtka ”HF Eko Etno Grupa” uručili su Turističkoj zajednici Grada Nina srebrnu povelju “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” u kategoriji ”Tradicijska ruralna gastronomija” za očuvanje Ninskog šokola. Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia dodijelili nagradu “Simply the best” sa zlatnim znakom za manifestaciju Šokolijada za očuvanje i spas tradicije pripreme ninskog Šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude. Manifestacije je uvršetan u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj. Ninski šokol, kao jedinstveni proizvod, postao je gastronomski zaštitni znak Nina i Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...