Nikad više turista, nikad više praznih kreveta; Fain: “Svi se tuže da su prazni!”

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) u četvrtak je odlučilo da će HTZ s ukupno 13,1 milijunom kuna pomoći turističke projekte, inicijative i programe u ovoj godini, među kojima su i top događanja, a zaključilo je i da turizam u vrhunac sezone ulazi s pozitivnim rezultatom koji bi do kraja godine mogao biti rekordan, od tri do pet posto više noćenja i dolazaka.

No, jadranski domaćini postali su sami sebi najveća konkurencija. Gostiju je nikad više, ali i – praznih kreveta.

Tuže se iznajmljivači, ugostitelji da su prazni, da je sezona lošija od lanjske. Brojke, međutim, govore da imamo 10% više i gostiju i noćenja, kazao je na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a Tomislav Fain iz agencije Terra Travel. Zadarska rivijera nije izuzetak. Cijelu obalu pogađa isti sindrom; iz sezone u sezonu na tržištu je sve više “zimmer frei” kreveta, a raste i broj restorana. U Splitu je, recimo, zbog skore Ultre u samo deset dana registrirano novih petstotinjak postelja u privatnom smještaju.

I u Zadru ‘mršavije’

– U Zadarskoj županija je čak 6500 ležaja u privatnom smještaju više nego lani. Nikli su i mnogi restorani u manjim mjestima poput Sukošana ili Bibinja i, istina je, Zadar definitivno navečer više nije pun kao prijašnjih sezona, oslikava Fain.

Ministar turizma Anton Kliman priznaje da prijeti inflacija privatnog smještaja, koji ionako već prevladava u smještajnim kapacitetima hrvatskog turizma.

Ne treba gušiti privatnu inicijativu. Privatni smještaj je, osim toga, i socijalna kategorija. Ali, s gradske i županijske razine ipak treba upravljati brojem privatnih iznajmljivača, kaže. Njihov se broj se s lanjskih 67.000 povećao na 74.000 u ovoj sezoni. U obiteljskom se smještaju sada renta oko 40.000 više kreveta nego lani.

Previše privatnih kreveta?

Ukupno obiteljski smještaj ima nešto više od pola milijuna postelja i ne, to nije previše. Toliki kapacitet imaju i Bavarska ili Južni Tirol. Radi se samo o kvaliteti, nitko tko ulaže u svoj proizvod ne treba se bojati međusobne konkurencije. Sezona je za svakog dobra onoliko koliko je uložio u pripremu i gost, ako je kod nekoga zadovoljan, neće otići drugome, kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Hrvatska u privatnom smještaju, hotelima, hostelima, kampovima… ukupno, inače, ima devetstotinjak tisuća kreveta. Na jučerašnji dan gostiju je bilo 800.000, a hoteli su manje-više puni.

Sezona ulazi u vrhunac, za šest mjeseci je bilo 4,6 milijuna turista, 3% više nego lani i 18,3 milijuna noćenja, što je 5% bolje. Očekujemo takav rast do kraja 2016., kaže direktor Hrvatske turističke zajejednice Ratomir Ivičić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...