Otvorenje izložbe „Koltra“ povodom 45 godina rada fotografa Ante Dabe Kirina

U petak, 29. srpnja, u 20,30 sati, u Gradskom muzeju Novalja bit će otvorena izložba fotografija “Koltra”, fotografa Ante Dabe Kirina.

Izložba „Koltra“ posvećena je Gradu Novalji, a nastala je povodom 45 godina Kirinova fotografskog rada te će u Gradskom muzeju biti postavljena sve do 18. kolovoza.

„Kao što “koltra” (prekrivač za krevet), pokazuje svu raskoš ručnog rada naših majki i baka, tako je i Anton Dabo – Kirin od fotografija što ih gledamo ispleo svoju fotografsku “koltru” čije “rožete” pokazuju jedinstvene ljepote našega otoka. Izložba “Koltra” je zbirka fotografija kojima nas autor podsjeća upravo na te ljepote kojima smo okruženi i među kojima živimo.“ izjavio je o izložbi i njenim radovima Dalibor Dabo – Kirinić.

Anton Dabo – Kirin rođeni je Novaljac, a ljubav prema fotografiji pojavila se već u najranijoj mladosti. Još 1971. godine, kao 12-godišnjaku i članu školske fotosekcije, u riječkom “Novom listu” objavljena mu je prva fotografija. Ne odvajajući se otad od fotoaparata, s vremenom je postao svojevrsni kroničar i svjedok mnogobrojnih zbivanja u privatnom životu svojih sugrađana kao i u javnom životu svoga grada i otoka.

Uz izlaganje na grupnim izložbama, do sada je imao i više samostalnih izložbi od kojih su posebno značajne tri izložbe u New Yorku, 1999., i Zagrebu, 2004. godine.

Ovu izložbu autor A.D. Kirin posvetio je Novalji, a ovo je njegovo četvrto samostalno predstavljanje u rodnom gradu. Kao stalnom ili povremenom suradniku, fotografije su mu objavljivane u više dnevnih listova i časopisa, njegove fotografije krase knjige poezije novaljskih pjesnika, a možemo ih naći i u nekoliko stručnih izdanja vezanih uz novaljsku kulturno-povijesnu baštinu te u monografiji Ličko-senjske županije. Od 2014. godine Anton Dabo – Kirin radi kao službeni fotograf Grada Novalje.

Svi Novaljci, vikendaši i turisti pozvani su da svojim dolaskom uveličaju otvorenje ove vrijedne izložbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...