Prijedlog HSLS-a: hoće li stanari Poluotoka dobiti naknadu za umanjenu kakvoću života zbog buke?

HSLS Zadar poslao je prijedlog inicijative u Upravni odjel za gospodarstvo i obrtništvo i Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra.

Naime, predmet prijedloga ove inicijative su naknade stanarima Poluotoka za umanjenu kakvoću življenja zbog – buke.

– Dana 03.06.2016. poslali smo prijedloge inicijative u Upravni odjel za gospodarstvo i obrtništvo i Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra.

Podsjećamo, na 24. sjednici Gradskog vijeća HSLS-ov vijećnik, Jozo Knez dao je prijedlog inicijative o obeštećenju stanovnika Poluotoka, povod kojemu je smanjena kakvoća življenja zbog buke.

Razlog našeg obraćanja su nadležnosti Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo i Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Smatramo da administracija, kao u većini slučajeva kada se radi o Gradu Zadru u administriranju i upravljanju nije imala sluha, te ga i dalje nema za svoje stanovništvo. Također, nije pronašla rješenje kako zadovoljiti ugostitelje na način da im eventualno produži radno vrijeme a stanarima snizi razinu buke.

S obzirom na navedeno, G.O. HSLS Odbora za zdravstvo i odbora za gospodarstvo energetiku i okoliš smatra da se ovaj problem može riješiti na obostrano zadovoljstvo stanovnika i poduzetnika poluotoka.

Naš prijedlog je da se stanovnike obešteti određenim novčanim iznosom, odnosno da se uvedu naknade stanarima koji trpe najviše buke, te da se istovremeno poduzetnicima omogući dulje radno vrijeme kako bi mogli doprinijeti razvoju turističke ponude na dobrobit svih.

Sličan model već postoji u hrvatskim i europskim gradovima. Iz tog razloga smatramo da se konstruktivnim dijalogom svih dionika izloženog problema može lako i jednostavno doći do rješenja na zadovoljstvo svih.

Pravna osnova sukladno kojoj je s aspekta onečišćenja okoliša (emisije buke) moguće tražiti naknadu štete.

Čl.201 Zakona o zaštiti okoliša (NN 80/13, 153/13, 78/15)

Naknada štete nanesene fizičkim i/ili pravnim osobama prilikom nanošenja štete u okolišu prouzročene djelatnostima u smislu članka čl.173. ovog Zakona, odnosno onečišćenjem onečišćivača, te naknada štete koja je tom prilikom nanesena imovini tih osoba ili bilo kojem gospodarskom gubitku, odnosno bilo kakvom pravu, ostvaruje se odredbama posebnog propisa kojim su uređeni obvezni odnosi”.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...