Prosječna bruto plaća u lipnju 7.759 kuna

U lipnju je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila 5.686 kuna dok je prosječna bruto plaća iznosila 7.759 kuna, pokazuju preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema novoj metodologiji, koju DZS primjenjuje od početka ove godine, prosječna isplaćena neto plaća u lipnju je nominalno niža za 20 kuna u odnosu na svibanj (mjesečni pad od 0,4 posto) dok je u usporedbi s istim mjesecom lani viša za 43 kune (nominalni godišnji rast od 0,8 posto). Istovjetan trend je zabilježen i u kretanju prosječne bruto plaće koja je u istom promatranom mjesecu nominalno smanjena za 32 kune u odnosu na mjesec ranije (-0,4 posto) dok je na godišnjoj razina bila viša za 82 kune (nominalni rast od 1,1 posto), navodi se u analizi RBA.

U skladu s očekivanjima, viši realni godišnji rast u lipnju zabilježen je kod bruto plaća u odnosu na prosječne neto plaće (2,7 posto naspram 2,4 posto). Potpomognut negativnim stopama inflacije, istovjetan trend mogao bi se nastaviti i u narednim mjesecima, a dijelom je i posljedica učinka baznog razdoblja. Naime, obzirom da je u prošloj godini rast neto plaća bio potaknut izmjenama u oporezivanju dohotka, početkom 2016. godine utjecaj spomenutih izmjena iščezava. Rast realnih plaća uz poboljšana kretanja u zaposlenosti (koja su potpomognuta dobrom turističkom sezonom) pozitivno će utjecati i na osobnu potrošnju kao najznačajniju sastavnicu BDP-a, zaključuju analitičari RBA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...