Turizam: Zadarska županija za vikend ostvarila triput lošije rezultate od Istre

Hrvatsku je prošloga vikenda došlo 423 tisuće turista koji su ostvarili gotovo 2,6 milijuna noćenja, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima sezone, pogotovo kolovozom u kojem je do 21. kolovoza ostvareno više od 21 milijun noćenja, a od početka ove godine više od 65 milijuna noćenja, ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Naglašava da najave organizatora putovanja te davatelja smještaja govore o vrlo dobroj posezonskoj prodaji, pa se pozitivne brojke očekuju i u rujnu te ostatku godine.

Od ukupnog broja turista koji su u Hrvatsku došli proteklog vikenda, podaci iz HTZ-ova sustava eVisitor pokazuju da su 95 posto bili stranci. Njih 402,4 tisuća ostvarilo je 88,4 posto ukupnih noćenja ili 2,3 milijuna. Domaćih turista bilo je blizu 20,5 tisuća, a njihovih noćenja 271,7 tisuća, čime su zauzeli treće mjesto po ostvarenim noćenjima. Ispred njih su Nijemci koji su s 572,7 tisuća noćenja u proteklom vikendu bili na prvom mjestu, dok su na drugom Talijani sa 318 tisuća noćenja.

U Istru je proteklog vikenda došlo 117,7 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 730 tisuća noćenja. Kvarner je drugi s 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisućom noćenja, treća je Splitsko-dalmatinska županija sa 78,3 tisuće turista i oko 470 tisuća noćenja, dok je gotovo dvostruko manje turista, 39,5 tisuća i oko 130 tisuća noćenja manje ili 337 tisuća, za vikend bilo na području Zadarske županije.

Po gradovima/mjestima, među top deset odredišta čak šest je u Istri, a prvi je Rovinj s 96,6 tisuća noćenja, koji se takvom pozicijom ‘hvali’ cijelo ljeto. Medulin je drugi s 82,4 tisuće noćenja, a Poreč treći sa 81,1 tisućom. Prema vrstama smještajnih objekata, daleko najviše noćenja u tri dana proteklog vikenda, nešto malo više od milijun, bilo je u objektima u domaćinstvu, dok su na drugom mjestu kampovi s oko 537 tisuća noćenja, a treći hoteli sa oko 460 tisuća noćenja. Po podacima iz eVisitora, najviše noćenja u hotelima imali su Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su to u kampovima Funtana, Rovinj, Tar-Vabriga, Medulin i Mali Lošinj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...