HZJZ: Do kraja godine besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Do kraja ove godine nema dobnog ograničenja za cijepljenje besplatnim četverovalentnim cjepivom za sve zainteresirane dječake i djevojčice u dobi od 9 do 25 godina, kažu u HZJZ-u.

Cijepljenje protiv virusa HPV-a nije obavezno, ali definitivno se preporučuje radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Preporuka je cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, a cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni.

Poziv na cijepljenje preko škola

Pozive na cijepljenje četverovalentnim cjepivom (Silgard) učenicima osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole upućivat će timovi školske medicine iz zavoda za javno zdravstvo.

Učenici se pozivaju na cijepljenje tako da svaki učenik i učenica u školi dobije letak koji je ujedno poziv na cijepljenje, a letci su otisnuti u 95.000 primjeraka.

Informacije o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti mogu se dobiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo, izabranog ginekologa, liječnika obiteljske medicine ili školskog liječnika.

Za cijepljenje maloljetnih osoba potreban je informirani pristanak roditelja. Učenice i učenici na cijepljenje dolaze s obrascem “Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papiloma virusa i informirani pristanak“ koji je potpisao roditelj ili staratelj, donosi N1.

Dostupna cjepiva protiv HPV-a praktički su 100 posto djelotvorna u sprječavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a koji su odgovorni za nastanak 70 posto raka vrata maternice. Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90 posto anogenitalnih bradavica, navode u Zavodu za javno zdravstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...