Ovi poslovi izazivaju rak!

U svakom slučaju, bilo koji posao da radite, suočeni ste s određenim zdravstvenim rizikom, a lista poslova u nastavku se povezuje sa rizikom od limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

Ukoliko i vi radite jedan od ovih poslova, ne mora značiti da ćete odmah oboljeti. Tako prema izvještaju američkog Udruženja oboljelih od raka, nekada može proći desetljeće dok bolest ne izađe na površinu. To znači da ljudi koji su radili u različitim industrijama prije 40 godina, mogu oboljeti nakon toga i to zbog izloženosti određenim toksinima.

1. Proizvodnja guma

Gume se rade od više vrsta različitih kemikalija, a radnici koji rade na proizvodnji su izloženi pari, prašini i kemijskim nusproduktima koji predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nekoliko studija je pokazalo povećanje broja smrtnih slučajeva zbog raka mokraćnog mjehura, raka želuca i pluća.

Tom spisku su dodati i leukemija i limfom, što pravljenje guma čini jednom od najviše izloženih industrija kancerogenima. Istraživanje je pokazalo da ovi toksini mogu biti apsorbirani kroz kožu, ne samo udisanjem.

2. Poslovi u poljoprivredi

Žene koje rade u poljoprivredi imaju 35 posto veći rizik od dobijanja raka dojke, pokazala je studija. Drugi izvještaj je pokazao da imaju i visok rizik za oboljevanje od raka pluća, zbog povećane izloženosti kemikalijama, ali u to je uključeno i pasivno pušenje kao i izloženost kemijskom elementu radonu.

Prema australijskoj studiji, poljoprivreda se nalazi u top pet mjesta poslova koji imaju veći rizik za dobijanje raka u toj zemlji. Često izlaganje ispušnim plinovima, pesticidima, umjetnim gnojivima dovodi do limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

3. Frizeri i brijači

Jedna trećina žena koje imaju više od 18 godina, kao i 10 posto muškaraca, koristi neki oblik boje za kosu, a usluge traže u profesionalnim salonima.

Studija iz 2009. je pokazala da frizeri i brijači imaju veći rizik od oboljenja od raka mjehura, grla i pluća. Nacionalni institut za rak ukazuje na boju za kosu kao jednog od krivaca, i to zbog česte izloženosti kemikalijama.

4. Automehaničari

Automehaničari imaju prljav, mastan posao, ali opasnost nije u tome. Azbest se još uvijek koristi kod kočnih obloga, a azbestna vlakna se ispuštaju u zrak te tako dospijevaju u pluća radnika. Azbest je vodeći uzrok mezotelioma – teškog oblika raka. Pored azbesta, automehaničari dolaze i u dodir s benzinom koji sadrži benzen, a koji se povezuje s leukemijom.

5. Manikura i pedikura

Saloni za nokte su izazvali zanimanje javnosti prije godinu dana kada se pojavilo nekoliko izvještaja o zdravstvenim problemima. Tako je prijavljen veći broj pobačaja, ali i respiratornih problema, problema s kožom, kao i rakom, i to vjerovatno zbog izloženosti jakim kemikalijama za čišćenje, lakiranje i ugrađivanje noktiju.

Od svih kemikalija koji uzrokuju zdravstvene probleme, formalin ( koji se koristi da stvrdne nokte) i titan dioksid (koristi se da polira nokte) su dva od najproblematičnijih. Nošenje maske je imperativ kao i ventilacija u salonima.

6. Piloti

Nekoliko izvještaja je pokazalo da piloti imaju visok rizik od razvoja zloćudnog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Istraživači su prvobitno željeli okriviti posade koje koriste svoje besplatne letove za putovanja po tropskim krajevima, no druge studije su pokazale da ne postoji dovoljno dokaza kako bi se objasnio povećan rizik od raka u toj situaciji.

Znanstvenici još uvijek ne mogu dati konačne odgovore u vezi ovog, ali neki vjeruju da je rizik za rak povezan s većim visinama na kojima su posade aviona izložene većem UV zračenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...