Press konferencija na Narodnom trgu u Zadru povodom nedjeljnog međunarodnog maratona Zadar – Vir

Čak 273 do sada prijavljena trkača za 5. izdanje „Maratona Zadar – Vir“; najveći nagradni fond nakon „Zagrebačkog maratona“ od 72 tisuće kuna , promocija Vira kao obiteljske i izletničke destinacije, Viranin Pero Budija kao simbol maratona i povezanosti Zadra i Vira, pokroviteljstvo dobiveno od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović – sve je to jučer istaknuto na zadarskom Narodnom trgu na press konferenciji povodom nedjeljnog maratona od zadarskog „Branimira“ do virske rive. Brojnim okupljenim novinarima obratili su se direktor destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ Željan Kalac, organizator i predstavnik Atletskog saveza Hrvatske Slobodan Miolović i trkač Lovre Kalac, jedan od najboljih hrvatskih polumaratonaca i sudionik svih dosadašnjih virsko-zadarskih maratona.

Sport, rekreacija i zdrav način života naše su temeljno opredjeljenje i aktivnosti kojima promoviramo otok Vir kao izletničku i obiteljsku destinaciju. Događaje imamo tijekom cijele godine u sklopu projekta Vir 365, a maratonska utrka dio je naše manifestacije 4 u 1! s kojom smo u rujnu i listopadu gostima i posjetiteljima Vira ponudili trodnevnu završnicu Alpe Adria Jet Ski Toura, te nakon maratona i tradicionalnu biciklijadu i Prvenstvo Hrvatske u triatlonu. Riječ je o sportovima i rekreativnim oblicima sporta koji su u ekspanziji i koji okupljaju cijele obitelji s puno radosti, veselja, dobrog duha i prave sportske atmosfere na borilištima, kazao je direktor Kalac govoreći o suštini održavanja maratona. Miolović je govorio o sportskom značaju maratona koji raste iz godine u godinu:

Vir je od strane Hrvatskog atletskog saveza prepoznat kao idealan partner za suorganizaciju i domaćinstvo međunarodnog atletskog maratona koji se održava već petu godinu uzastopno, a prošle godine održan je i kao pojedinačno Prvenstvo Hrvatske. U početku smo imali samo polumaraton i 30 natjecatelja, a danas imamo maraton, polumaraton i utrku rekreativaca s više od 300 sudionika od kojih je čak 11 odličnih Kenijaca, kazao je slavni zadarski atletičar. Nije propustio ni naglasiti podršku koju Vir kao destinacija sportskih evenata uživa kod Hrvatskog atletskog saveza:

Vir je idealna destinacija za razvoj atletike te sportskih i rekreacijskih aktivnosti na cesti. Prema riječima predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića – Vir ima sve kada je riječ o cestovnom trčanju: uvjete, želju i prirodni ambijent koji je šteta na iskoristiti. Drugim riječima: nigdje automobila, samo uređena i održavana prirodna ljepota. Zato ćemo preko Atletskog saveza Zadarske županije jačati suradnju Općine Vir, poduzeća Vir turizam i Hrvatskog atletskog saveza, našeg najuspješnijeg saveza na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, dodao je Miolović. Trkač Kalac objasnio je zašto se svake godine vraća na otok Vir, a ove će godine trčati polumaratonsku utrku na kojoj je i imao najviše uspjeha:

Iznimna mi je čast trčati u svojoj kući i kao atletičar predstavljati Zadarsku županiju. Staza je lijepa, a posebno je lijepo trčati uz morski dio na samom otoku Viru gdje me ljudi podržavaju i prepoznaju kao domaćeg trkača, kazao je atletičar zagrebačkog Atletskog kluba „Svetice“. Nakon pressice, novinari su se s predstavnicima i organizatorima maratona družili na kavi.

MARATON JE U ČAST PERE BUDIJE

– Želimo promovirati svoje sportske zvijezde i legende, a upravo je slavni virsko-zadarski maratonac Pero Budija, dugo vremena hrvatski maratonski rekorder i jedan od najvećih svih vremena u Jugoslaviji, najbolja moguća poveznica Zadra i Vira. Ovaj se maraton trči i njemu u čast, naglasio je direktor Kalac iznimnu sportsku ličnost Viranina koji je obilježio atletsku i maratonsku povijest Jugoslavije i Hrvatske.

Pobjednicima maratona po DESET tisuća kuna!

Općina Vir kao glavni sponzor „Maratona Zadar – Vir“ osigurala je 72 tisuće kuna nagradnog fonda, pa će pobjednici maratona dobiti po 10 tisuća, a polumaratona po 4 tisuće kuna. Usporedbe radi, prošle godine maratonski pobjednik dobio je 3 tisuće kuna. „Naša je želja i na ovaj način naglasiti koliko nam je stalo do organizacije i promoviranja našeg maratona“, istaknuo je direktor „Vir turizma“ Željan Kalac.

PEHARI KAO ATRAKCIJA ZA TURISTE

Medalje i pehari koji očekuju najbolje na petom izdanju „Maratona Zadar – Vir“ bili su atrakcija za posjetitelje i turističke grupe iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana koji su kroz jutro krstarili Poluotokom. Palo je na desetine fotki i selfija, a neke smo i sami odradili…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...