Sabina Glasovac prisustvovala plenumu studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu održali su večeras plenum koji traži razrješenje Vlatka Previšića s dužnosti dekana, a usmjeren je i protiv rada rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Plenum se s početkom u 20 sati održao ispred zgrade fakulteta, budući da ga je dekan zaključao, osiguravši se zaštitarima od 300-tinjak studenata. Vlatko Previšić već se ranije sukobljavao sa studentima te u konačnici inicirao odluku da se raspusti njihov Studentski zbor.

Zabranu održavanja večerašnjeg okupljanja obrazložio je na sljedeći način.

Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici, već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama, objasnio je svoju odluku dekan Previšić.

Da je Previšić donekle u pravu dokazuje i činjenica da su plenumu, osim profesora, podršku dale i brojne javne osobe te političari među kojima su se našli Ranko Ostojić, Urša Raukar, Neven Budak, Aleksandra Kolarić, ali i naša Sabina Glasovac. Ona se na svojem Facebook profilu oglasila porukom sljedećeg sadržaja.

Vozila sam od Zadra da bih, kao i svi ovi brojni ljudi, naišla na zatvorena vrata Filozofskog fakulteta. Prvi plenum u povijesti koji se odvija pod zvijezdama. Unatoč pokušaju opstrukcije plenuma, on se održava. Jedan svijet, jedna borba!, poručila je saborska zastupnica po struci profesorica Sabina Glasovac. Na svoju je objavu, prenose Vijesti.hr, dodala kako ovo nije “skupljanje političkih bodova” te da će kao saborska zastupnica ispitati zašto Ministarstvo drži leđa dekanu.

Inače, njezinu objavu je komentirao i Zadranin Duško Polovina Lungo koji se nedavno natjecao za mjesto predsjednika SDP-a. Uz sliku Temide, grčke božice pravde i simbola sudstva, napisao je: “Nestade još jedna Božica, a tako je se zaziva“.

Zaključak plenuma bio je jasan. Studenti su zatražili da Previšić podnese ostavku do 3.10. ili da ga rektor smijeni. Ukoliko se to ne dogodi, kreću u blokadu fakulteta. Za isti datum je zakazan i idući plenum.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...