Zbog besplatnog roaminga od 2017. rastu cijene ili pada kvaliteta mobilnih usluga!

Dodatna naplata razgovora u inozemstvu, točnije – roaming, potpuno će biti ukinuta u lipnju 2017. godine. Od tada bi, prema svim najavama, razgovori u svim zemljama članicama EU trebali koštati kao razgovor u nacionalnom prometu.

No, ovom odlukom Europske komisije svakako nisu zadovoljni telekom operatori koji će godišnje zbog iste bilježiti oko 300 milijuna kuna – gubitka, može se iščitati iz podataka dostupnih na stranicama HAKOM-a.

Kako bi telekomi i dalje poslovali u plusu, nadoknada ovih gubitaka lako bi se mogla odraziti upravo na one “normalne” korisnike koji usluge mobilnih mreža koriste svakodnevno, na domaćem teritoriju.

Bilo u obliku povećanja cijena, uvođenja dodatnih nameta korisnika ili pak oslabljenje kvalitete usluge ili brzine interneta, posebice u turističkim središtima tijekom ljetnih mjeseci, način nadomještanja troška svakako korisnicima neće ići na ruku.

Donekle otvoreno o ovoj problematici govori drugi po veličini domaći operator -Vipnet, gdje ističu kako će se ukidanje naplate roaminga negativno odraziti na domaće telekom tržište, ali i investicije koje su planirane.

Uzevši u obzir sve bolje turističke rezultate i povećanje broja gostiju tijekom ljetnih mjeseci kao i nemogućnost naplate dodatnih troškova upravo gostima iz drugih zemalja EU, vrlo je izgledno da će jedan od scenarija nadomještanja troškova ići na korist građana.

Za što će se odlučiti tri velika igrača na domaćem tržištu, ostaje za vidjeti. No, korisnici će, kako govore iz HAKOM-a, svakako biti zaštićeni ako se uvedu dodatne naknade ili znatno izmjenu Uvjeti korištenja usluge, baš kao što je to bio slučaj prilikom uvođenja naknade za pristup mreži, kada je svim ugovorno vezanim korisnicima bilo omogućeno raskidanje ugovora bez naplate penala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...