Dobar posao u Kaliforniji: Legalizacija marihuane donijela bi 20.000 radnih mjesta i 4,2 milijarde dolara prihoda

Legalizacija marihuane mogla bi u Kaliforniji otvoriti 20.000 radnih mjesta i donijeti 4,2 milijarde dolara prihoda, pokazuje studija sveučilišta u Stocktonu objavljena mjesec dana uoči referenduma o legalizaciji. U najnapučenijoj američkoj saveznoj državi referendum o dopuštanju uživanja u toj lakoj drogi održat će se 8. studenoga, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako će birači podržati prijedlog o legalizaciji, piše Poslovni.hr

Poslovnjaci mijenjaju stav

Studija o ekonomskoj isplativosti legalizacije koju je napravilo University of Pacific pokazuje kako Kalifornija, a posebno područje oko grada Sacramenta ima potencijal postati američko središte industrije kanabisa.

Regija Sacramenta treba postati za kanabis ono što je Detroit bio za automobile u smislu proizvodnje i inovacije. Ovo područje ima mogućnost postati za marihuanu što je Napa za vino, ističe za Reuters Daniel Conway, partner u tvrtki Truth Enterprises koja se bavi investiranjem u poslovanje s kanabisom. Radi se o jednoj o stotinjak kalifornijskih tvrtki koje su već zauzele startne pozicije na tržištu kanabisa i čije bi poslovanje pozitivan ishod referenduma trebao vinuti u nebesa. Zbog te poslovne prilike Daniel Conway je napustio posao predstojnika ureda gradonačelnika Sacramenta, nekadašnje košarkaške zvijezde Kevina Johnsona. Ako referendum u studenom prođe,

Kalifornija će biti peta američka država koja dopušta uživanje u marihuani u “rekreativne svrhe”. To su već ranije učinile države Aljaska, Kolorado, Oregon i Washington. Korištenje u medicinske svrhe dopušteno je u još 19 država. Joshua Woods, izvršni direktor poslovne zajednice regije Sacramenta ističe kako studija sveučilišta Stockton pruža prvi detaljan pregled potencijalnog ekonomskog utjecaja marihuane na gospodarstvo grada.

Cjelokupna poslovna zajednica danas gleda na to sasvim drugim očima. S toliko radnih mjesta koja se mogu otvoriti, jednostavno ne možete taj biznis ignorirati, ističe Woods.

Međutim, to ne znači da će udruga kojoj je Woods na čelu, neka druga poslovna zajednica ili lokalni političari biti spremni pretvoriti Sacramento u središte industrije kanabisa. Da bi se to dogodilo, Woods smatra kako bi političare trebalo uvjeriti da rastuća industrija uzgoja i prerade marihuane neće biti magnet za kriminalne skupine ili razlog za povećanje broja ovisnika. Naime, u Kaliforniji je još 1996. dopuštena upotreba marihuane u medicinske svrhe. Procjenjuje se da prihodi od prodaje medicinske marihuane u Kaliforniji dosežu milijardu dolara. Skepticizam poslovne zajednice i politike predvidjela je i studija. Naime, ako lokalna vlast Sacramenta ograniči broj i vrstu tvrtki koje se bave uzgojem ili preradom kanabisa, to će rezultirati s najviše 1600 novih radnih mjesta te 322 milijuna dolara u prihodima, plaćama i ostalim ekonomskim utjecajima. Kakve se ekonomske koristi mogu očekivati od legalizacije možda je najvidljivije u iskustvima države Kolorado koja je prodaju dopustila 1. siječnja 2014. godine.

Novac od ‘trave’ za škole

Prošle godine prihodi od legalne prodaje marihuane za osobnu upotrebu skočili su 40 posto u odnosu na 2014. na milijardu dolara. To je proračunu te države donijelo 135 milijuna dolara dodatnih prihoda u porezima i naknadama. Proračunski prihodi skočili su 78 posto. Tako prikupljen novac uglavnom se koristi za projekte od javnog interesa, poput gradnje škola u što je uloženo 35 milijuna dolara.

Prema mišljenju Masona Tverta, glasnogovornika lobističke skupine Marijuana Policy Project, dodatni proračunski prihodi daleko nadmašuju troškove regulacije legalizacije kanabisa.

Reguliranje i oporezivanje kanabisa u Koloradu je bilo nevjerojatno uspješno i predstavlja model za ostale države, dodao je Tvert za magazin Fortune. Međutim, porast broja ovisnika te i dalje jednako snažno crno tržište smanjuju javnu potporu za legalnu marihuanu. Ipak, 53 posto stanovnika Kolorada i dalje smatra da je legalizacija donijela dobrobiti za državu. Stručnjaci procjenjuju da će američko tržište kanabisa ove godine zabilježiti ukupnu prodaju od 6,7 milijardi dolara. Do 2020. godine prodaja bi mogla vrijediti čak 22 milijarde dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...