Filumena Marturano otvara sezonu u HNK Zadar

U četvrtak, 20. listopada s početkom u 20 sati započinje nova kazališna sezona 2016./2017. s predstavom FILUMENA MARTURANO talijanskog dramatičara, glumca, scenarista i pjesnika Eduarda De Filippa u produkciji GRADSKOG DRAMSKOG KAZALIŠTA GAVELLA te u režiji Dražena Ferenčine.

Filumenu Marturano utjelovljuje Anja Šovagović Despot, a u predstavi igraju: Dražen Kühn, Zoran Gogić, Perica Martinović, Anja Đurinović, Natalija Đorđević, Nenad Cvetko, Amar Bukvić, Nikola Baće, Đorđe Kukuljica i Ivan Grčić.

Dramaturginja je Ana Prolić, scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Renato Švorinić, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Ulaznice po cijeni od 50,00 kuna u prodaji su od subote, 15.listopada na blagajni HNK Zadar.

Eduardo De Filippo, talijanski dramatičar, glumac, scenarist i pjesnik  jedna je od ključnih osoba talijanskog teatra 20. stoljeća. Ulogu Filumene, na pozornici i na filmu,  igrale su mnoge velike glumice, a gledateljima je vjerojatno najpoznatija filmska interpretacija Sofije Loren u Braku na talijanski način, gdje joj je partner bio Marcello Mastroianni. Pored samog De Filippa, “Filumenu Marturano” režirali su Vittorio de Sica, Franco Zeffirelli, Laurence Olivier i mnogi drugi, vraćajući se tekstu iz kojeg ključa “neiscrpna životna energija i vječna iskonska snaga Mediterana”.

Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, Filumena Marturano izmiče klasičnom poimanju “moralnog”, a drama nas provocira svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima. Na razmeđu romantične drame i komedije, ova predstava u režiji Dražena Ferenčine izruguje se društvenim konvencijama kroz glavni lik strastvene i borbene žene koja je ogledalo tog istog licemjernog društva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...