Kako su se uljepšavale rimljanke? Doznajte na radionici uz izložbu “Medicamina faciei feminae”

U petak, 7. listopada 2016., s početkom u  10:30 sati u Arheološkom muzeju Zadar održati će se prigodna radionica uz izložbu“ MEDICAMINA FACIEI FEMINAE“. Radionica je rezultat suradnje Arheološkog muzeja Zadar i  Obrtničke škole Gojka Matuline,  Zadar .

Nakon stručnog vodstva autorice izložbe  dr.sc.  Kornelije  A. Giunio, pokušat će se  rekonstruirati proces uljepšavanja stare Rimljanke iz patricijske obitelji. Učenici će pod mentorstvom svojih profesorica i muzejskih djelatnica izrađivati frizure i šminkati po uzoru na rimske modele.

Kako se u doba starog Rima kozmetika nije mogla kupiti gotova,  već su se sastojci morali miješati na licu mjesta, rekonstruirat ćemo i izradu krema za njegu lica i tijela uz pomoć fitoaromaterapeutkinje.

Na kraju će modeli odjenuti rimske tunike te se fotografirati pored kipova careva što se čuvaju u stalnom postavu Amzd-a. Radionica je zatvorenoga tipa te će na njoj sudjelovati učenici Obrtničke škole Gojka Matuline, a u planu je organiziranje ovakve radionice koja će biti otvorena za građanstvo.

Radionica je sponzorirana od strane  OPG-a „CD RASPOVIĆ“ koji je za potrebe radionice poklonio  proizvode od lavande uzgojene u zadarskom zaleđu.

kozmetika-u-starom-rimu1_2016

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...