Od danas možete nabaviti novu kovanicu od 25 kuna – evo kako i gdje

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, Hrvatska narodna banka danas je pustila u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.

Kovanicu je izradio Hrvatski novčarski zavod po idejnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića. Kipar je dao tri prijedloga, a HNB proveo anketu u kojoj su zainteresirani građani mogli glasovati koja ima se najviše sviđa. U anketi je sudjelovalo više od 10 tisuća ljudi.

Od toga broja zainteresiranih, odabrana je kovanica dobila 50 posto glasova, dok su drugi i treći prijedlog dobili po 28, odnosno 22 posto. Dio sudionika ankete je izrazio pozitivno iznenađenje zbog uključivanja šire javnosti u proces odlučivanja. Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske odabrala ju je na sjednici održanoj 1. rujna 2016. godine.

Specifičnu kovanicu možete nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci, piše Index.hr.

“Na plohi kovanog novca naizmjenični je prikaz svijetlih i matiranih kvadrata unutar kojih su u pozitivu i negativu ispisane godine, koje simboliziraju dvadesetpetogodišnje razdoblje neovisnosti Republike Hrvatske. Kružno uz rub jezgre ispisan je u pozitivu tekst »25. OBLJETNICA NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE«. Iznad središnjega kvadrata ispisan je u pozitivu datum »8.X.1991.«, a ispod središnjega kvadrata, također u pozitivu, datum »8.X.2016.«”, stoji u opisu kovanice koja ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra i masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...