Otočani u Preku upoznali pučku pravobraniteljicu sa svojim problemima

U sklopu trodnevnog obilaska Zadarske županije, kako bi se detaljnije upoznala s problemima stanovnika, pučka pravobraniteljica Lora Vidović posjetila je Općinu Preko.

U jednosatnom razgovoru, predstavnici lokalne uprave, civilnih udruga te ravnatelji vrtića i škole iskazali su strah od ukidanja brodskih linija i opisali probleme nedostatka patronažnih sestara, skrbi za starije osobe, iseljavanja mladih, nedostatka radnih mjesta i rješavanja stambenog pitanja, pišu Naši školji.

Osim u Preku, pravobraniteljica je boravila u Kalima te na otoku Molatu, gdje su mještani također ukazali na problem prometne izolacije, nedostupnost zdravstvene skrbi i komunalnih usluga, posebno na sustav odvodnje, vodoopskrbu i loše prometnice.

Svi navedeni problemi posebno su zabrinjavajući kada znamo da na otocima živi pretežno starije  stanovništvo kojima su javne i socijalne usluge posebno važne za kvalitetu života i dostojanstvenu starost, istaknula je Vidović te dodala kako bi se problem socijalne skrbi mogao ublažiti zapošljavanjem kroz javne radove za ispomoć starima.

Zadarska županija treća je u nizu koju je pravobraniteljica posjetila nakon što je u javnosti otvorila temu ljudskih prava u ruralnim područjima organiziranjem konferencije „Daleko od grada – i od prava?“ potkraj prošle godine u Hrvatskom saboru.

Ured pučke pravobraniteljice institucija je za zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, koji postupa po pritužbama građana ili na vlastitu inicijativu. Upućivanjem mišljenja, prijedloga, preporuka i upozorenja nadležnima te utjecanjem na kreiranje javnih politika, sudjelovanjem u izmjenama i donošenju propisa, doprinosi postizanju pravične, učinkovite i pristupačne državne uprave te društva u kojem svaki pojedinac ima jednake mogućnosti. Građani se s problemima mogu obratiti pisanim putem, telefonskim pozivom ili osobnim dolaskom u jedan od ureda u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...