Petra Težak osvojila prestižnu nagradu za ulogu u predstavi “Besplatni Wi-Fi” zadarskog HNK

 

U spomen na velikog glumca i komičara Josipa Bobija Marottija koji je bio jedan od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella u kojem je radio najveći dio svoje iznimno plodne i uspješne karijere Glumačka družina Histrion ove je godine po peti puta organizirala Bobijeve dane smijeha, jer je on od 1986. pa sve do 2010. redovito s velikim uspjehom i zadovoljstvom sudjelovao u stvaranje predstava Histriona, neprestano potvrđujući svoje iznimno komičarsko umijeće i ljubav prema komediji.

Ocjenjivački sud V. Bobijevih dana smijeha u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, redatelj Zlatko Sviben, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović iBranko Babac izražava zadovoljstvo raznovrsnošću i zanimljivošću trinaest predstava viđenih u jedanaest dana ovog festivala, te brojnim uspjelim komičarskim ostvarenjima. Među njima nije se bilo lako odlučiti kome dodijeliti četiri ravnopravne glumačke nagrade, te jedno posebno priznanje.

To priznanje dobiva Ana-Marija Percaić za glumački i plesno efektnu epizodu Astrid Gilmar, atraktivne plesačice sambe i pokćerke naslovne junakinje u Francekovoj teti Nina Škrabea u režiji Georgija Para i izvedbi Glumačke družine Histrion.

Iz iste predstave je i jedan od dvojice dobitnika nagrade za mušku ulogu – Davor Svedružić koji svoje neodoljivo komično tumačenje kapetana Šime gradi na karikiranju dvojakog odnosa prema lažnoj teti – fizičke odbojnosti i potrebe da tim brakom dođe do sredstava kojima bi mogao nastaviti lagodan život.

Mladen Vasary je nagrađen za intenzitet glumačke igre i virtuozne transformacije u predstavi Malo Morgen Nina Škrabea u režiji Georgija Para i izvedbi kazališta KNAP u kojoj tumači glumca koji nema mjesta u suvremenom teatru, jer su redatelji degradirali njegovu profesiju, pa se njome po narudžbi služi da izvan pozornice pokazuje svoje umijeće, te za potrebe prevare koja je temelj ove komedije uvjerljivo, ali i karikaturalno glumi primitivnog tajkuna, nogometnog menadžera ili nesposobnog kompjuteraša.

Nagradu za ulogu Fanny u predstavi U zajedničkom stanu Neila Simona u režiji Zorana Mužića i izvedbi zagrebačke Kazališne grupe Lectirum dobivaMatija Prskalo. Ona je iznimnim komičarskim darom tipično američke frustracije glumice kojoj se brak raspada i koja gubi orijentaciju u vlastitom životu dok se brine za sudbinu rastavljene prijateljice uspjela kroz neurotičnu komičnost i iskrenu zabrinutost oživjeti taj pomalo groteskan lik i približiti ga i našim gledateljima.

Petra Težak je nagrađena za ulogu u predstavi Claudija Gnomusa Besplatni Wi-Fi u režiji Zorana Mužića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Zadra. Ona je mladoj, bistroj, ali ne previše obrazovanoj frizerki udahnula autentičnost mentaliteta pripadnice mlade generacije koja prštio životnom energijom, a komičarskim umijećem poentira situacije u kojima njenoj Sabrini nedovoljno poznavanje stvari ponekad ne predstavlja problem za stvaranje intuitivnih ili zdravorazumskih zaključaka kojima zna zapanjiti partnere ili poduzeti korake koji će joj osigurati dominantnu poziciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...