Mali “trikovi” kako se ne zaraziti salmonelom, čak i ako je bakterija u mesu

Nakon što je u hrvatskim dućanima pronađeno meso zaraženo salmonelom, nije loše podsjetiti se kako ga pravilno čuvati, pripremati i što sve treba očistiti kako bismo izbjegli prenošenje bakterija…

Nemojte prati meso

Nagonski imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, no na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje…

Odvojene daske za rezanje

Jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. U zarezima koji se stvaraju rezanjem bakterija se lako može zadržati u dasci pa je treba oprezno i detaljno oprati.

Odmah u hladnjak i posebnu vrećicu 

Kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Također, nije loše držati ga u posebnoj vrećici, odvojeno od ostalih namirnica. Kupujete li u trgovinama pakirano meso, obratite pozornost na rok trajanja, pogledajte pobliže kako meso izgleda, da nije promijenilo boju, a pakiranje ne smije biti oštećeno.

Priprema u roku dva, konzumacija u roku četiri dana

Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...