Na Ugljan ove godine stigla četiri priznanja Hrvatski otočni proizvod

Od 2007., kada je ustanovljena, do 2016. godine, oznaku Hrvatski otočni proizvod u Zadarskoj županiji dobilo je točno 100 proizvoda! Rakije, likeri, jedno vino, maslinova ulja, sirevi, džemovi, sapuni, različiti kozmetički pripravci, originalni ukrasni i uporabni suveniri, prerađeni riblji specijaliteti… Zbog svega toga, čulo se na upravo završenoj dodjeli HOP oznaka u Malom Lošinju, proizvođači sa zadarskih otoka (Pašman, Ugljan, Dugi otok, Silba, Olib, Iž, Rava, Pag) svrstani su u sam vrh tradicijske proizvodnje na jadranskim otocima, pišu Naši školji.

– Mi smo dosad osvojili 20 HOP markica i, naravno, ne mislimo stati na tome. Proizvodnja zdrave hrane i prirodne, inovativne kozmetike naš je život, sadašnjost i budućnost. Oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod bila nam je odskočna daska, postali smo poznati i priznati proizvođači diljem Hrvatske, ušli smo u mnoge trgovine, prisutni smo na sajmovima, a što je najvažnije, ostali smo na otoku, radimo ono što volimo i od toga živimo, govore Ana i Krsto Matulić iz Pašmana, vlasnici OPG-a, koji se s Lošinja vraćaju s priznanjima za kozmetičku liniju Booble Boom, Beauty Drops/Antiage krema od smilja i daske za rezanje od drveta trešnje.

Njihova „susjeda“ iz Tkona Katica Sinković Titulić nagrađena je za domaću paštu (s blitvom/bez dodataka) i tek je zakoračila u svijet HOP-a.

– Izradom domaće pašte bavila sam se oduvijek, ali na nagovor mojih prijateljica započela sam ovu priču s HOP-om i zasad sam zadovoljna. Počela sam prodavati na sajmovima otočnih proizvoda, neki su već čuli za mene i telefonski naručuju, a sada kada moja pašta ima markicu kvalitete, vjerujem da će prodaja biti još bolja. Ljudi vam više vjeruju kada vide da ste za svoj proizvod dobili certifikat, mišljenja je Katica Sinković Titulić, koja tjesteninu izrađuje ručno, po starinskom receptu.

Poput nje, u društvo nagrađenih oznakom Hrvatski otočni proizvod ove su godine prvi put ušle sa suvenirima-rukotvorinama i Vilma Jozić (kanica-pojas/narukvice i privjesci/spara) i Ankica Pletikosić iz Preka  (tkanice, torbe, stazice) te Senka i Željko Otavijević iz Sutomišćice koji se bave izradom suvenira od maslinova drveta. Gospođe Jozić i Pletikosić rukotvorinama su se počele baviti iz ljubavi, obje su članice Udruge žena Luzor u Preku u kojoj se također bave tkanjem na tkalačkom stanu. Izrađuju suvenire i prodaju ih na sajmovima otočnih proizvoda, spojile su ugodno s korisnim i pronašle mnoge istomišljenike ne samo na zadarskim otocima. Nagradu HOP ne doživljavaju samo kao priznanje za trud i očuvanje tradicije, nego kao poticaj za budućnost u kojoj bi pokraj sebe voljele vidjeti više mladih Prečana.

Slične priče dolaze i s drugih otoka. Neki su zahvaljujući HOP-u osigurali egzistenciju, neki otkrili skrivene talente, neki dobili priliku za afirmaciju na tržištu… Iako priznati od struke, kolega i potrošača, ne skrivaju nezadovoljstvo odnosom državne uprave prema otocima, prema brojnim preprekama i barijerama s kojima se svakodnevno susreću. A to su vrlo artikulirano, uz potporu članova Otočnog sabora i Klastera Hrvatski otočni proizvod, iznijeli i na prvom sastanku s novom ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, koja je kazala kako “vjeruje da će ovaj projekt u budućnosti poslužiti kao model za druge hrvatske krajeve i tako doprinijeti i provođenju učinkovite regionalne politike”. Osvrnula se i na sastanak koji je održala s otočanima:

– Očekivali smo mirniji razgovor, ali vidljivo je da su proizvođači frustrirani jer nisu dobili pomoć koju su očekivali, a to je nešto što svakako treba promijeniti. Prije svega, smatram kao nova ministrica da treba uvažavati proizvođače i ljude koji žive na otocima u njihovim htijenjima i potrebama i prema tome formulirati i politiku i zakone i sve ono što nam dolazi iz fondova Europske unije. Već do kraja godine otvorit ćemo Upravu za otoke i imenovati ljude koji imaju iskustvo i znaju kako treba raditi i kako pristupiti otocima, poručila je ministrica Žalac.

Svečanoj dodjeli priznanja u Malom Lošinju nazočio je i premijer Andrej Plenković, koji je također najavio unutarnji preustroj u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i osnivanje Uprave za otoke.

– Sljedeća će godina biti posvećena izradi Strategije novog Zakona o otocima jer, kao što i sami znate, aktualni zakon i propisi datiraju od prije 20-ak godina. Vrijeme je da se ažuriraju, da uvažimo sav kvalitetan doprinos i sugestije koje i vi dajete i svi drugi dionici procesa istraživanja kvalitetnijeg zakonodavnog okvira. Otoci su iznimno važni ne samo za turizam nego prije svega za naše ljude koji žive na njima i zato je zadaća svake hrvatske Vlade da nastojimo učiniti otoke bolje povezanima, da pomognemo gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i ribarstvo, poručio je premijer Plenković.

U 2016. godini oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod dobilo je 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno je do sada oznaku dobilo 249 otočnih proizvođača za 739 proizvoda i proizvodnih linija sa 24 otoka – Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin i poluotoka Pelješca.

Od ukupno dodijeljenih 68 oznaka, na otoke Zadarske županije odlazi dvadeset priznanja. Na otoku Ugljanu nagrađeni su Vilma Jozić iz Preka za suvenire-rukotvorine (kanica-pojas/narukvice i privjesci/spara), Ankica Pletikosić iz Preka za tkane proizvode (tkanice, torbe, stazice), Željko Otavijević iz Sutomišćice za  suvenire od maslinova drveta (podložak za sapun) i Ribarski obrt Moćun iz Kali za mariniranu i slanu ribu.

Otok Pašman ponovno je osvojio najviše priznanja, osam, i to OPG Marin Zalović, Tkon, za kuglice od suhih smokava s čilijem, OPG Mušćet, Tkon, za melem od smilja, OPG Ante Grdaš, Tkon, za parfem od divlje ruže i kremu za lice od smilja, Vladka Bobić, Tkon, za domaći sapun, Katica Sinković Titulić, Tkon, za domaću paštu (s blitvom/bez dodataka), Nataša Burmeta, Pašman, za ušećerene mendule i sapun od lavande, OPG Krsto Matulić, Pašman, za kozmetičku liniju Booble Boom, Beauty Drops/Antiage krema od smilja i daske za rezanje od drveta trešnje te Magic Brothers d.o.o., Pašman, za djevičansko maslinovo ulje „Otus“.

U Pag odlaze dvije oznake – Paškoj sirani za Jubilarni sir Pagus te Ribarskom obrtu Škrpoč iz Paga za Novaljsku mariniranu hobotnicu. Aranea d.o.o. Silba oznaku HOP dobila je za svježu tjesteninu (bez dodataka/ špinat/rajčica/crna) i njoke (čičoka/rajčica/špinat/gljive), a Mišić Silba d.o.o. za keramičke proizvode za kućnu uporabu i ukras (držač soli/zdjelica). OPG Filip Simičić s Rave nagrađen je za hidrolat (mirta/lavanda/ružmarin), Heda Vidović Šehović, Veli Iž, za prirodnu kremu od smilja s otoka Iža, Domaća radinost Darinko Karinja, Sali, za eterično ulje kadulje i macerat smilja, a Sri porta j.d.o.o. iz Sali za Suvenir Fish Factorys Old Saylor’s Kit.

Posebno priznanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila je međunarodna utrka Škraping na području nematerijalne baštine i otočnog proizvoda HOP 2010. godine za doprinos razvoju turizma na otoku Pašmanu i u Općini Tkon te zbog svog kontinuiteta i održivosti već 12. godinu zaredom kao iznimno uspješna manifestacija te poznati otočni brend na razini RH i šire. Osim toga, Općina Tkon ima i najstarijeg dobitnika oznake HOP pa je dodijeljeno priznanje i gospodinu Krunoslavu Radoviću za izradu pletenih bokobrana i pramcobrana te nakita od mornarskog konopa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...