Vakula o početku zime; U Zadru minus i nešto manje kiše od prosjeka

Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a kazao je kako će najveća odstupanja od prosjeka u mjesecu iza nas imati Zagreb i Zadar!

Prema trenutačno dostupnim podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a može zaključiti kako je srednja listopadska temperatura zraka bila niža ne samo od prosječne posljednjih 30-tak godina, nego uglavnom i od prosječne iz hladnijeg razdoblja, od 1961. do 1990., koje je još uvijek službeno klimatološko razdoblja prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Srednja mjesečna temperatura zraka na postajama Zagreb Maksimir i Zadar Puntamika bit će za 0,1, odnosno 0,2 °C niža od prosječne, a negativan se predznak u Maksimiru nije dogodio još od ožujka 2013. godine, u Zadru čak od veljače iste godine!

Na većini ostalih postaja niz barem malo toplijih mjeseci od prosjeka bio je znatno kraći, primjerice u Kninu od ovogodišnjeg svibnja, u Gospiću od veljače 2015. godine, Rijeci, Splitu i Dubrovniku od rujna 2014., a u Osijeku od svibnja 2014.

Prema ukupnoj mjesečnoj količini oborine klimatološke će ocjene biti većinom „normalno“ i „kišno“, pri čemu će među najvećim pozitivnim odstupanjima od prosjeka biti u Poreču, Dubrovniku i Šibeniku, a među najvećim negativnim odstupanjima u Kninu i Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...