Ljevaci zarađuju manje, dešnjaci su impulzivniji! Osobina koja nas u mnogočemu određuje

Jeste li ljevak ili dešnjak? Možda niste ni znali da prema mišljenju stručnjaka upravo ta osobina otkriva puno toga o nama.3

1. FINANCIJE

Prema istraživanju sveučilišta Harvard iz 2014. godine, ljevaci imaju od 10 do 12 posto manji godišnji prihod. Zašto zarađuju manje? Stručnjaci su to pripisali kognitivnim razlikama. Prema rezultatima brojnih istraživanja ljevaci više rade “ručne” poslove i susreću se s kognitivnim problemima koji češće pogađaju njih nego dešnjake. Odrasli i stariji ljevaci sigurno su se tijekom života susretali s mišljenjem da je ljevorukost nešto neprirodno pa ih je društvo pokušalo “ispraviti”. Obavljanje određenih fizičkih zadataka zbog toga im teže pada nego dešnjacima.
2. ATLETSKE SPOSOBNOSTI

Bez obzira na prethodnu točku, ljevaci bi mogli zarađivati puno više od dešnjaka ako se odluče baviti određenim sportovima. To se prije svega odnosi na tenis, boks, bejzbol i bilo koje sportove koji uključuju bacanje ili dodavanje. Naime, dešnjaci rijetko treniraju obranu iz njima neobičnih i neočekivanih kutova, za razliku od ljevaka kojima to dolazi prirodno.

Mnogi misle da je Rafael Nadal, jedan od najboljih tenisača na svijetu, ljevak. Međutim, on je zapravo dešnjak, ali njegov ujak i trener Toni Nadal odmalena ga je učio igrati tenis slabijom lijevom rukom jer je znao da je to velika prednost u tom sportu.

3. OSOBNOST

Prema opsežnoj studiji škotskog sveučilišta Abetray, ljevaci su skloniji samokritici i preispitivanju. Dešnjaci su češće impulzivniji i rjeđe brinu o greškama koje bi mogli napraviti dok ljevaci ne preferiraju spontano donošenje odluka nego vole dobro razmisliti prije toga. Ljevaci će oklijevati, a dešnjaci će odmah skočiti na glavu, slikovito je za BBC opisala doktorica Lynn Wright, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...