Cestitka_Uskrs

Donijeli smo stratešku odluku – vraćamo INA-u Hrvatskoj!

Hrvatski premijer Andrej Plenković, potpuno neočekivano, odlučio je na sam Badnjak dati izjavu za medije. MOL je, naime, dobio arbitražni spor protiv Hrvatske

MOL je dobio arbitražni spor protiv Hrvatske u Genevi. Arbitraža je pokrenuta u studenom 2013., a MOL je kao vlasnik 49 posto dionica Ine tvrdio da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009.

“Vijest koju vam želimo priopćiti odnosi se na INA-u. Donijeli smo političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Hrvatske. To zna i mađarska strana.

Danas smo od naših pravnih zastupnika dobili obavijest da je ta odluka pred arbitražnim sudom. Arbitražni sud je rekao da dokazi nisu dovoljni da se dokaže da je kupnja INA-e bila plod koruptivnih aktivnosti.

Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i raspolažemo sve opcije kako bi osporili odluku arbitražnog suda. Moja je odgovornost da obavijestim javnost o toj strateškoj odluci”, rekao je Plenković.

“Kao što sam nekoliko puta isticao, razmatrali smo najbolje opcije za budućnost INA-e. I u kontekstu strateškog interesa, ali i u energentskom smislu. Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i bez da se poveća javni dug Hrvatske. Imamo model po kojem ćemo to učiniti, no o tome detaljnije nardenih dana”, naglasio je.

“S ovom odlukom je upoznata i predsjednica RH i predsjednik Sabora”, dodao je. “Ova odluka je donesena u najboljem interesu Hrvatske i u najboljem interesu INA-e kao strateške kompanije Hrvatske”, naglasio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...