Donosimo vam recept za najzdravije fritule ovih blagdana
Ove blagdanske slastice jednostavne su za pripremu, mogu stajati duže vrijeme, a Tončika Cukrov, Makronovina učiteljica kuhanja otkrila je i svoju kulinarsku tajnu: u sve kolače stavi malo soli, koja je poboljšivač okusa i pojačava slatkoću u samom desertu.
Donosimo ti recept za najzdravije fritule ovih blagdana.
Sastojci za pripremu fritula (uštipaka)
- ½ kg brašna tip 850 2 žličice stevije (prirodni zaslađivač u prahu koji sadrži 0 kalorija)
- 1 pakiranje suhog bio kvasca (npr. Rapunzel – bio kvasac je bolji za tvoj probavni sustav)
- dva prstohvata soli 3 žlice bio margarina (npr. Vitaquelle koji sadrži palmine masnoće, sok od mrkve i lecitin, a lakši je za probavljanje, te ne sadrži konzervanse)
- korica limuna
- korica naranče
- 2/3 šalice grožđica
- 400 gr jogurta (Tončika je koristila Sojade jogurt s limunom koji možeš pronaći u bio&bio trgovinama)
- 2 žlice mirina (jako slatki začin na bazi riže koji često koristi umjesto ruma u kolačima)
- 4 dcl suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
Postupak
Pomiješati prosijano brašno, kvasac, sol i steviu. Dodati margarin i napraviti mrvice. Dodati oprane grožđice, koricu limuna i naranče, zatim postepeno dodati jogurt s mirinom i mijesiti. Dobivenu kuglu tijesta pokriti prozirnom folijom (ne zdijelu, nego tijesto) i ostaviti na toplom oko 1h ili dok se ne digne.
Ugrijati ulje na srednje jakoj vatri. Dignuto tijesto propustiti kroz stisnutu šaku tako da ono prođe između palca i kažiprsta. Kuglicu tijesta otkinuti žličicom te ga staviti peći u duboko ulje. Peći dok ne porumene, iscijediti na papirnatom ubrusu.
Dodatni savjet: Ne znaš kako prepoznati kada je ulje dovoljno vruće za prženje? Umoči drveni štapić ili vilicu u ugrijano ulje, a kada se pojave mjehurići, tada znaš da možeš početi stavljati svoje fritule, piše Zdrava krava.