Hrvatice, čestitamo! Od danas radite besplatno

Da je ravnopravnost spolova i dalje mrtvo slovo na papiru pokazuje i činjenica da su žene puno manje plaćene za isti posao te da na radnom mjestu svaki dan provedu gotovo sat vremena više nego njihovi muški kolege.

U Europi, žene u prosjeku zarađuju skoro 17 posto manje od muškaraca, pokazuju podaci agencije Expert Market koja je među 40 zemalja Hrvatsku svrstala na 6. mjesto, s razlikom u plaćama muškaraca i žena od 7,40 posto, piše Dnevnik.hr.

Prva na ljestvici i s najmanjom razlikom između zarade muškaraca i žena je Slovenija, gdje razlika iznosi 3,20 posto, dok je na samom začelju BiH gdje žene zarađuju čak 46 posto manje u odnosu na muške kolege.

Expert Market je također izračunao u kojem trenutku u tekućoj godini žene u Europi počinju raditi besplatno u odnosu na muškarce. Slovenke, koje najbolje stoje na ljestvici, počinju besplatno raditi 18. prosinca, drugoplasirana Malta, s razlikom u plaćama od 5,10 posto 11. prosinca, a trećeplasirana Poljska, s razlikom od 6,40 posto nauštrb žena, 7. prosinca. Hrvatice besplatno rade od 3. prosinca pa do kraja godine.

Ispred Hrvatica su se po manjoj razlici u plaćama smjestile još Norvežanke sa 7,10 posto manje i Talijanke sa 7,30 posto.

BiH, gdje žene zarađuju gotovo upola manje od muškaraca, počinju raditi besplatno čak od 16. srpnja, predzadnje na tablici su Ukrajinke s 41 posto rade besplatno od 2. kolovoza, a žene u Gruziji s 34,80 posto to čine od 25. rujna.

Među posljednjih 10 država na tablici europskih zemalja u kojima je veliki nerazmjer između zarade muškaraca i žena smjestile su se i bogate zapadno europske države poput Velike Britanije s 19,70 posto, Njemačka s 21,60 posto i Austrije s 23 posto. Iako slove kao zemlje koje su “rodno najravnopravnije”, Šveđanke i dalje zarađuju 15,20 posto manje od muških kolega, Dankinje 15,80 posto, a Finkinje 18,70 posto.

Na poslu ostaju duže od muških kolega

Osim što su manje plaćene za isti posao, izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu pokazuje da žene svaki dan rade 50 minuta duže nego muškarci. Kada se to pomnoži s 356 dana u godinu, ispada da žene godišnje imaju 39 radnih dana više nego njihovi muški kolege.

Analiza Svjetskog ekonomskog foruma o ekonomskoj nejednakosti muškaraca i žena obuhvatila je 144 zemlje, a najveća razlika u radnom vremenu vidi se u Indiji, Portugalu i Estoniji. Samo u šest zemalja muškarci provode više vremena na poslu – Japanu, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Danskoj i Švedskoj.

Iako su statistike prošle godine prognozirale da bi se gospodarski jaz između spolova mogao izjednačiti za 118 godina, napredak je usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama pa žene još sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost, upozorio je Svjetski ekonomski forum.

Između 144 zemlje najviše mjesto zauzeli su Island i Finska u kojima je mjeren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, gospodarskim mogućnostima i političkom sudjelovanju.

Slijede Norveška i Švedska, a nakon njih je Ruanda koja je poboljšala ekonomsko sudjelovanje i jednakost dohotka te ima najveći udio žena parlamentaraca u svijetu. Na dnu ljestvice su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran. Hrvatska se nalazi na 68. mjestu, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...