Koncertom ansambla Antiphonus i Edina Karamazova u crkvi Sv. Nikole zajedno ulazimo u Badnjak

U petak 23. prosinca crkva Sv. Nikole smještena na kraju Poluotoka postat će koncertni prostor. S početkom u 20 sati tamo će se održati božićni koncert kojime se u gradu vraća tradicija održavanja prigodnih koncerata klasične glazbe.

Koncert pod nazivom Zdravo budi mladi Kralju – Hrvatska božićna priča, održat će afirmirani hrvatski vokalno-instrumentalni ansambl Antiphonus i svjetski priznati lutnjist Edin Karamazov.

U mističnom ambijentu crkve burne prošlosti i nadasve zanimljive povijesti, koja zbog svog interijera ima izvrsnu akustiku, četrnaest će pjevača i instrumentalista izvesti program sastavljen od djela Johanna Sebastiana Bacha (Kantata BWV 196, Der Herr denket an uns), Claudia Monteverdija (Beatus vir, O stelle coruscantes, Zefiro torna ), Antonija Vivadija (Koncert za lutnju RV 93  – solist Edin Karamazov) te ih ispreplesti s hrvatskim božićnim pjesmama u obradi Tomislava Fačinija za zbor, soliste i orkestar!

Obrade su nastale za potrebe koncerta kojeg je Antiphonus održao  u Parizu kada je predstavljao Hrvatsku na festivalu Croatie, le voici. Predstavljaju presjek manje poznatih, ali nevjerojatno lijepih i inspirativnih hrvatskih božićnih pjesama iz svih naših krajeva. Među njima su: Poslan bi angel Gabrijel (Cithara octochorda), Zdrava Devica (Zagorje) , Bog se rodi (Istra), U se vrijeme godišta (Bosna i Hercegovina), Gle kakva to svetlost (Pleševica) i dr.

Prilikom euharistijskog slavlja kojim se slavi rođenje Isusa, te adventa kao vremena pripreme za to slavlje, glazba je najimpresivniji element za stvaranje blagdanskoga ozračja i stanja duha i stoga vas pozivamo da nam se pridružite da upravo uz nju zajedno uđemo u badnjak na najsvečaniji mogući način.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...