Općina Starigrad objavila vodič kroz proračun za svoje žitelje

Općina Starigrad jedna je od općina koje pokušavaju biti što transparentnije i otvorenije po pitanju obavještavanja javnosti o svojim financijama i poslovima. Upravo zato javno je objavljen vodič kroz proračun, odnosno “Proračun u malom” za 2017. godinu. Donosimo njihovo priopćenje i poveznicu na dokument.

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – VODIČ ZA GRAĐANE – PRORAČUN U MALOM

Člankom 12. Zakona o proračunu propisano je jedno od ključnih proračunskih načela – načelo transparentnosti. Načelo transparentnosti iznimno je važno zbog uvida javnosti i svih zainteresiranih u način trošenja proračunskih sredstava.  Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezne su prema Zakonu o proračunu objaviti u službenom glasilu, odnosno na internetskim stranicama:

– proračun i projekcije;

 – odluku o privremenom financiranju;

– izmjene i dopune proračuna;

– godišnji i polugodišnji izvještaj o izvršenju te

– godišnje financijske izvještaje.  

 

Primjena gore navedenih zakonskih odredbi jača povjerenje građana u političke procese, omogućuje građanima pozivanje vlasti na odgovornost te štiti od prevare i zlouporabe. Osim pozitivnih učinaka na kvalitetu upravljanja, proračunska transparentnost donosi i značajne financijske koristi. Sukladno međunarodnoj dobroj praksi, ključ postizanja otvorenih proračuna je u tome da se u različitim trenucima proračunskog procesa objavljuju ključni proračunski dokumenti.

Jedan od načina poboljšanja komunikacije građana i lokalne i područne (regionalne) samouprave može postati i vodič za građane uz proračune jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Vodič se može tiskati i/ili objaviti na mrežnim stranicama. Cilj je vodiča na jednostavan način upoznati građane s osnovnim pojmovima iz područja financija lokalne i područne (regionalne) samouprave, sadržajem proračuna, raspoloživim izvorima financiranja i prijedlogom ključnih programa, projekata i aktivnosti koji se planiraju financirati iz tih izvora u  srednjoročnom razdoblju.

Osim obveza propisanih Zakonom o proračunu Općina Starigrad je u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama provela savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vrijeme planiranja proračuna kako bi  uključila sve zainteresirane skupine u proces oblikovanja javnih politika a samim time povećala transparentnost rada tijela javne vlasti u ovom području.

I na kraju da spomenemo da je pri prošlogodišnjoj analizi i ocjeni transparentnosti lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, Institut za javne financije iznio rezultate koji su pokazali da je Proračun za građane objavilo samo 15 općina u Republici Hrvatskoj među kojima je bila i Općina Starigrad.

Proračun u malom 2017.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...