Ovo su najbolji mobiteli 2016. godine prema izboru korisnika i urednika medija

Kad je riječ o inovativnom dizajnu, 2016. godinu obilježila su tek model-dva, u pravilu nedostupna na globalnim tržištima. No taj tmurniji dio priče o zasićenom tržištu i gomili ujednačenosti u dizajnu, ipak zasjenjuje činjenica da u tekućoj godini postoji pametni telefon praktički za svakoga. Modeli u nastavku su prema izboru potrošača i niza medija obilježili godinu na izmaku.

Ovoga puta na prvom mjestu valja spomenuti svojevrsno iznenađenje – Google Pixel. Google je i službeno odlučio profitirati na hardveru, a ne tek oglašavanjem. Zbog toga su odlučili ukloniti liniju Nexus i prekinuti suradnju s drugim proizvođačima te raditi nešto isključivo s vlastitom oznakom na uređajima. Iako nove pametne telefone i dalje radi drugi proizvođač (HTC), to ni po čemu na uređajima nije jasno – niti bitno za krajnjeg potrošača. Ono što jest – tu su redovite nadogradnje, vanilla sučelje uz Pixel launcher te integriran Google Assistant.

Google Pixel noviteti možda se neće svidjeti baš svakome, posebno zbog visoke cijene, no po mnogočemu novi uređaji (dijagonala 5″ i 5,5″) su superiorni onom što pruža konkurencija. Ako ni radi čega drugog – onda zbog potpuno sigurnih nadogradnji, čime se brojni drugi proizvođači ne mogu ponositi. Što se hardvera tiče, on je klasičan za ovu godinu. Tu je Qualcommov Snapdragon 821 čip uparen s 4 GB radne memorije te izvrsna 12,3-megapikselna glavna kamerica. Više no solidno.

U svijetu van platforme Android nema mnogo konkurentnosti. Zapravo, nema je uopće. Appleov iPhone pod oznakom 7 tako ne pruža neke drastične pomake u smislu dizajna, u usporedbi s prošlim dvjema generacijama uređaja. Ipak, jedna od bitnosti iPhonea 7 je uklanjanje 3,5-milimetarskog priključka za slušalice. Ovu vrstu ‘hrabrosti’ potrošačke mase možda i nisu tražile. I dok je dizajn isti, ‘iznutrice’ su mnogo brže, kako to obično generacijski i biva. Apple tvrdi da je novitet 120 puta brži od prvog iPhonea, što je zgodna marketinška krilatica. Uostalom, zgodnija negoli pretjerivanja da je kamerica na ‘sedmici’ ravna filmskima ili da su uređaji ‘praktički magični’. Bilo kako bilo, novi iPhone je opet najbolji uređaj tvrtke s logom nagrižene voćke i sasvim sigurno, poput prethodnika, osvaja masovno tržište.

Svijet pametnih telefona definitivno ne bi bio isti bez Samsunga. Galaxy S7 nastavio je priču započetu s modelom Galaxy S6. Dizajn je dorađen tek mrvicu, no dodana je IP68 zaštita i brže iznutrice, a vratila se i mogućnost korištenja microSD kartica. Ovisno o tržištu, S7 donosi ili Samsungov Exynos čip ili Qualcommovo rješenje, no u svakom slučaju valja računati na fenomenalne performanse u izvođenju svakodnevnih zadaća – baš kao i zahtjevnih 3D aplikacija.

TouchWiz sučelje više nije puno bloatwarea kao nekad i zapravo ima par vrlo zgodnih dodataka. Pripadajući softver čini i vrlo dobro izvedena kamerica, koja pouzdano i brzo okida fotografije za razliku od mnogih drugih, a na papiru jednako brzih uređaja. U svakom slučaju, Samsung se ove godine odlučio za provjeren recept.

Što s posrnulim drugim igračima? Pritom se posebno misli na Sony i HTC, jasno. HTC je modelom 10 uspješno sredio veliki dio kritika upućenih perjanici HTC One M9. ‘Desetka’ je napravljena u skladu s najvišim standardima kvalitete i riječ je o vrlo ozbiljnom uređaju kojem je uklonjen dobar dio nepotrebnog softverskog viška iz prošlosti. U recenziji Gadgeterije, uređaj je nazvan princem u moru Androida, a evo i zašto. Istovremeno, Sony je napravio tek uređaj koji kao da služi zadovoljiti sve kriterije na papiru…

LG-jeva inovativna modularna perjanica G5 možda nije oduševila publiku kao neki drugi uređaji, no s modelom V20 ovaj proizvođač definitivno želi igrati na stupnju više. Njihovim riječima, postavili su nove standarde, a u pitanju je i prvi uređaj koji je stigao s Androidom 7.0 Nougat.

Kineska konkurencija još uvijek radi vrhunske uređaje po prihvatljivim cijenama. Jedini problem je dobavljivost nekih modela van matičnog tržišta, no i tu se stvari polako mijenjaju. Jedan od proizvođača koji se već ‘udomaćio’ na europskom tržištu je Huawei, a posebno modelom P9 koji je završio na testu Gadgeterije. Dovoljno je reći da je po izboru potrošača drugu godinu zaredom Huaweijeva perjanica odnijela ubjedljivu pobjedu.

U svijetu jeftinijih uređaja, Zenfone Max je itekako potrebno spomenuti. Ovaj pametni telefon fenomenalne baterije od 5.000mAh i cijene svega 1.800 kuna sasvim sigurno će zadovoljiti brojne potrošače koji traže solidan uređaj za svakodnevicu.

Niti pola godine nakon otkrivanja treće perjanice, mladi proizvođač OnePlus je otkrio njeno nadograđeno izdanje. I dok je prvo izdanje valjalo preporučiti uz zadršku, za novitet oznake 3T svakako vrijede riječi hvale. Riječ je o uređaju koji performansama može ići kontra konkurencije uz kudikamo prihvatljiviju cijenu.

Možda ga nije moguće kupiti uobičajenim rutama u Europi, no Xiaomi je otkrio nešto što je definitivno najupečatljiviji uređaj od svih nabrojanih. Xiaomi Mi MIX je jedan od rijetkih istinski inovativnih uređaja za 2016. godinu i mnogi potrošači diljem svijeta polažu velike nade u to da će napraviti manje izdanje spremno za globalnu prodaju.

Za neke od najboljih najjeftinijih Android uređaja valja pogledati listu stranice 9to5Google, a top liste najboljih uređaja za tekuću godinu napravili su još i Pocket-lint te Business Insider. Jedno je sigurno – možda godina nije donijela brdo inovativnih rješenja, no modela je pregršt i dostupnih za sve tržišne potrebe. Za novitete i globalno dostupna inovativna rješenja valja, jasno, pričekati veljaču sljedeće godine i sajam Mobile World Congress u Barceloni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...