Šokantni podaci: Hrvatsku je u 3,5 godine napustilo 525 mladih liječnika

“Čak 525 liječnika napustilo je Hrvatsku u zadnje tri i pol godine”, navode iz Hrvatske liječničke komore.

Za usporedbu, u KBC-u Osijek koji pokriva slavonske županije radi 515 liječnika, a u KBC-u Rijeka 534 liječnika. Prema podacima HLK-a gotovo polovina liječnika koji su otišli u inozemstvo u dobi su između 25 i 35 godina, piše Index.hr.

Među liječnicima koji su napustili Hrvatsku više je liječnica nego liječnika, a prosječna životna dob im je 39 godina. Zemlje u koje odlaze su Velika Britanija, Irska, Njemačka, Austrija i Švedska. Čak 305 liječnik specijalista odlučilo se na odlazak iz Hrvatske, a bez specijalizacije ih je 221.

Analiza podataka pokazala je da je, među specijalistima, najveći broj anesteziologa (53) i internista (34), a slijede psihijatri (33), radiolozi (26), ginekolozi (22) i opći kirurzi. Od liječnika koji su napustili hrvatski zdravstveni sustav, njih 43 su doktori znanosti, a 16 magistri znanosti.

Odlaze specijalisti i doktori znanosti – najbolji od najboljih

“Činjenica da je iz Hrvatske otišao 221 liječnik bez specijalizacije dokaz je da je uvođenje mladih ljudi u sustav specijalizacija presporo i neatraktivno, odnosno da su uvjeti započinjanja specijalizacija u Hrvatskoj (tzv. „robovlasnički ugovori“) neprihvatljivi mladim liječnicima”, rekao je dopredsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Najviše liječnika koji su napustili Hrvatsku otišlo je iz Zagreba (204) i Primorsko-goranske županije (63), a najmanje iz Požeško-slavonske županije (3), također se navodi u izvješću HLK-a.

“Ako se ubrzo ne poduzmu odlučne i konkretne mjere za očuvanje kadrovskog potencijala hrvatskog zdravstva, kroz par godina zdravlje će postati privilegija rijetkih, a ne pravo svih građana Republike Hrvatske”, zaključio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...