Stotine oduševljenih posjetitelja; Žive jaslice u Jankolovici pokraj Biograda

Zajednica Cenacolo u Jankolovici pokraj Biograda i ove godine na blagdan sv. Stjepana svojim jedinstvenim prikazom živih jaslica izmamila je na stotine posjetitelja iz cijele Zadarske županije a i šire. Vjerujemo da će tako biti i na blagdan Sveta tri kralja s početkom u 17 sati, kada se ponovno na istom mjestu na jedan topao i blizak način oživljuje atmosfera Isusova rođenja.

Mladići Cenacolove bratovštine sv. Nikole tako iz godine u godinu u sjevernom perifernom naselju Biograda na Moru uprizoruju biblijsku priču o Isusovom rođenju – od navještanja do rođenja. Scenografiju, tekstove, kostime, glazbu, sve su to sami napravili i izvježbali, a kako sami vole naglasiti, jaslice su simbol njihovog ponovnog rođenja u zajednici koja ih je prihvatila dok su nezadovoljni, očajni, izgubljeni i zbunjeni lutali svijetom te pokušavali pronaći radost i smisao života. U najljepšu božićnu priču uplovilo se nakon molitve koju je predvodio mons. Ivan Mustać, biogradski župnik. Scensko uprizorenje živih jaslica na otvorenom, obogaćeno tekstom, plesom, glazbenom podlogom završilo je vatrometom. Tako je simbolično putem iz tame u svjetlo, završila ova divna božićna priča u slavu rođenja novog života.

Osim što su pogledali predstavu, brojni posjetitelji prošetali su Betlehemom u Jankolovici. Uz veliku štalicu, kovačnicu, krčmu, pekaru, svratište, tržnicu, most, bunar, Betlehem su na oko 2000 četvornih metara oživjeli kovači, pastiri, plesači, stolari, vojnici, građani Betlehema uz Svetu obitelj. I sve to s pravim domaćim životinjama među kojima su ovčice, magarčić, patke, guske i dr. dopremljene ravno iz staje. Najveći interes za fotografiranjem izazvala je Sveta obitelj i to posebno brojne dječice i njihovih roditelja okupljene oko nje. Uloženi trud i požrtvovnost štićenika zajednice Cenacolo vidljiv je u svakom detalju, brižno sagrađenim drvenim kućicama, stazama, osvjetljenju, ozvučenju, pa sve do nasitnijih detalja na otvorenom osvijetljenim plamenom vatre, bakljama.

I nakon svih tih divnih doživljaja, članovi bratovštine, ukupno njih 17, priredili su u kući Sv. Nikole prigodni domjenak, a druženje s članovima zajednice u prohladnoj zimskoj noći teklo je uz tople napitke, domaće kekse i pizzete iz krušne peći koje su ovi vrijedni mladići sami priredili i poslužili mnogobrojnim posjetiteljima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...