Svečano otvorenje izložbe Voda i krš – fenomeni rijeke Krke

Svečano otvorenje izložbe Voda i krš – fenomeni rijeke Krke koje održat će se u srijedu, 14. prosinca 2016. u 18 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ priređuju izložbu Voda i krš – fenomeni rijeke Krke, koja će biti postavljena od 14. prosinca 2016. do 5. siječnja 2017. u predvorju NSK.
Izložba govori o važnosti očuvanja specifičnog, vrlo osjetljivog krškog područja rijeke Krke. Interakcija kamena i vode, u vrlo negostoljubivom okruženju, dovela je do nastajanja sedre, temeljnog fenomena rijeke. Krka je geološki fenomen ovog područja. Osim velikog broja špilja i jama, i nadzemni oblici krša predstavljaju izuzetnu pojavu jer se na njima može vidjeti jedinstvena morfologija šireg područja rijeke kroz razna geološka razdoblja. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i rezultat usijecanja rijeke u vapnenačke stijene, koje je stvorilo duboke kanjone s nizom krških oblika.
Izložbu će u srijedu, 14. prosinca 2016. u 18 sati u predvorju Knjižnice svečano otvoriti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić, koji će predstaviti premijernu 3D projekciju slapišta rijeke Krke na zidovima NSK. Izložbu je osmislila i priredila mr. sc. Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedrenih barijera i biološku raznolikost JU „NP Krka“.
U sklopu otvorenja bit će održana tri predavanja, koja će ukazati na povezanost cijelog krškog ekosustava. Bit će riječi o obilježjima i specifičnostima krša, obilježjima staništa u krškom okruženju i utjecaju klimatskih promjena na taj sustav. O osobitostima i metodama istraživanja krških vodonosnika govorit će doc. dr. sc. Nataša Ravbar iz slovenskog Instituta za krš (Institut za raziskovanje krasa). Doc. dr. sc. Josip Rubinić s Građevinskog fakulteta u Rijeci održat će predavanje o klimatskim utjecajima i promjenama u vodnom režimu Krke a prof. dr. sc. Zlatko Mihaljević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu predstavit će obilježja faune slatkovodnih staništa NP „Krka“.
Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Knjižnica pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Podsjetimo se, u sklopu istog projekta od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju NSK gostovala je izložba Burnum – arheološko blago Krke a izložba Podzemna fauna NP „Krka“ u istom prostoru svečano je predstavljena javnosti 23. rujna 2016.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...