Ubili ste se alkoholom? Evo kako preživjeti mamurluk

Iako je najbolji način za izbjegavanje mamurluka taj da uopće ne pijete alkohol, s obzirom da smo u blagdansko doba i čašica viška se svakome može dogoditi, navodimo nekoliko učinkovitih načina kako se brzo i relativno bezbolno riješiti mrskog mamurluka, piše Net.hr.
“Nema švercanja u mozgu. Ako se od nečeg osjećate upravo sjajno, osjećat ćete se usrano kada prestane djelovanje toga”, kaže dr. George Koob, direktor američkog Nacionalnog instituta za alkoholizam (NIAAA).

I koliko god željeli da postoji “čarobna pilula” koja će nas osloboditi muka, takav medikament još uvijek ne postoji jer je mamurluk najčešće kombinacija više “zloćudnih” faktora.

Tekućina, tekućina, tekućina

Alkohol je diuretik, zbog kojeg se gubi određena količina tekućine, a to izaziva mamurluk. Glavobolja se javlja kada tijelo pokušava nadoknaditi tekućinu sužavanjem krvnih žila, što ograničava dotok kisika u mozak.

Mozak to pokušava kompenzirati proširenjem krvnih žila, što pak izaziva oticanje.

Zato, ako već vidite da vas je “krenulo”, pokušajte piti vodu između svojih pića jer je jačina mamurluka srazmjerna količini alkohola koju ste popili u kratko vrijeme.

Također, pokušajte ne piti na prazan želudac, jer dobro balansirani zdravi obrok, koji uključuje zdrave masti i vlakna, usporava apsorpciju alkohola u ogranizmu.

Voda prije spavanja je obavezna

Popijte puno vode. Vašem tijelu je potrebna rehidracija kako bi se moglo nositi sa simptomima mamurluka. Najbolje je da to napravite prije nego što odete na spavanje, ali, u slučaju da to niste u stanju napraviti tada, možete i ujutro. Obična voda i mineralna su najbolje.

Bolje popijte paracetamol nego aspirin. Aspirin može izazvavti želučane tegobe, pojačati vrtoglavicu i mučninu, dok će paracetamol umanjiti mučninu i grčenje mišića, bez propratnih neželjenih učinaka.

Slatko će vas spasiti

Jedite slatku hranu i uzmite antacid. Čokolada, krafne i gazirana pića vam zapravo mogu pomoći da se osjećate bolje. Antacid popijte prije nego što počnete jesti, kako biste spriječili da vam se povraća zbog iritiranog želuca.

Osim vode, za suzbijanje mučnine liječnici preporučaju i voćne sokove niske kiselosti, kao što su jabuka, mrkva, aloe vera, za razliku od ananasa, naranče ili grejpfruta koji će vam samo pojačati osjećaj mučnine.

Može vam pomoći i svježi, osvježavajući smoothie od banane (visoki udjel natrija), jabuke i jogurta (blagotvoran za smirenje želučane kiseline). Dodajte i malo đumbira, poznatog sredstva za smirivanje mučnine.

Mamurluk obično traje od 12 do 24 sata. Ako se i nakon dva dana osjećate jadno, loše, muka vam je i povraćate, potražite liječničku pomoć.

Može li se umrijeti od mamurluka?

Ovo pitanje ste si vjerojatno već nekoliko puta postavili, a možda i upravo u ovom trenutku želite “umrijeti” i riješiti se muka.

No, ukoliko možete čitati, vjerojatno ste se probudili manje-više svjesni. Bravo! To je dobar znak da sinoć ipak niste zaradili trovanje alkoholom.

A najbolja je vijest da od mamurluka ne možete umrijeti, ali vam stvari koje prate mamurluk zaista mogu doći glave, ako ste stvarno bedasti i popili jako puno i to lošeg alkohola.

To što se osjećate loše jest posljedica alkohola, koji je zapravo depresant, što znači da ga naše tijelo razgrađuje na acetaldehid, koji poremeti razine dopamina u mozgu.

Puno mokrite i povraćate?

Velika je vjerojatnost da – da. Zato jer alkohol utječe i na razine vazopresina, hormona koji regulira našu potrebu za mokrenjem.

Uslijed puno mokrenja, iz tijela izbacujete velike količine soli i natrija, poremetili se razine elektrolita, što pak utječe na rad bubrega i srca, koji u ekstremnim slučajevima mogu zatajiti.

I od previše povraćanja u, također, nekim ekstremnim slučajevima zaista možete umrijeti jer to može dovesti do dehidracije. Zato je puno vode nužno da bi se nadoknadila sva izbačena tekućina.

Stid vas je?

Kroz maglu se probijaju odlomci slika i događaja koji vas počinju proganjati?

To se zove stid. I da, od toga se redovito umire. Žao nam je. Nema vam pomoći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...