Noć muzeja u Muzeju antičkog stakla; Izložbe, radionice puhanja stakla i cjelovečernji koncert

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice.

Dvanaesta Noć muzeja  će se održati 27. siječnja 2017. od 18. – 01. sati iza ponoći u Muzeju antičkog stakla.

Program

18:00 – 01:00 Razgled stalnog postava i popust na suvenire 20%

U ”Noći muzeja 2017” posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Zadru mogu razgledati stalni postav u kojem je, u osam tema, predstavljeno preko 2000 komada cjelovite staklene građe iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista.

18:00 – 01:00 Mala izložbena dvorana – Izložba ”Aurora Borealis” – autorica Julijana Voloder

Aurora Borealis je naziv izložbe akademske kiparice Julijane Voloder koja kroz medij stakla predstavlja svoje skulpture ženskog torza u raznim bojama inspirirane polarnom svjetlosti. Julijana Voloder je diplomu akademske kiparice stekla 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Okušala se u raznim medijima te vodila brojne umjetničke radionice. Sudjelovala je na mnogim grupnim izložbama, a svoj je opus predstavljala i putem samostalnih izložbi i javnih skulptura. Nijedan medij nije joj zaokupio pažnju kao staklo. Transparentnost, krhkost, hladnoća i magična privlačnost stakla pružaju joj široku mogućnost umjetničkog djelovanja. Fascinacija ledenim medijem i načinom na koji oživljava u interakciji sa svjetlom rezultirala je nizom djela i postala okosnicom Julijaninog rada.

Izložba se sastoji od devet skulptura ženskog torza rađenih tehnikom taljenog stakla u kombinaciji s poliesterom. Kao inspiracija autorici su poslužili prekrasni tonovi Aurore Borealis koji je već dugi niz godina fasciniraju i pobuđuju maštu. Prikazala nam je čaroban svijet stakla i boja. U svojim radovima Julijana Voloder propitkuje odnose svjetla, volumena i boja koje staklo isprepliće, lomi i prožima. Nju ne zanima savršenstvo forme već eksperiment, istraživanje, sloboda i dijalog sa staklom. Torza njezinih skulptura su studije ženskog tijela koja progovaraju o grubosti ljepote i ljepoti grubosti. Autorica prikazuje reinkarnaciju klasične ljepote u modernom društvu.

18:00 – 01:00 Velika izložbena dvorana – Izložba ”Zadar susreće Milano” – autori Rosa Chiesa i Sandro Pezzoli

Praksa Muzeja antičkog stakla u Zadru da kolekciju rimskih staklenih predmeta koju čuva, interpretira u širim prostornim i vremenskim relacijama, doprinijela je i periodičnom ugošćivanju suvremenih umjetnika i dizajnera stakla. Početkom prosinca ove godine u sklopu toga programa povezivanja staklarstva različitih razdoblja i različitih prostora, organizira se međunarodna izložba „Zadar susreće Milano / Izbor talijanskih umjetnika i dizajnera stakla od 1960. do danas“. Riječ je o projektu koji zadarskoj tradiciji antičkog staklarstva suprotstavlja suvremenu produkciju umjetnika izniklih na tradiciji muranskog stvaralaštva ili pak onih koji su obrazovani na čuvenoj akademiji Brera. Budući da su ova iskustvena i obrazovna ishodišta okosnica i suvremenog talijanskog umjetničkog staklarstva, pripadnost umjetnika selektiranih za ovu izložbu upravo tim krugovima stoga ima posebnu vrijednost. Ponajprije stoga, jer uz zastupljenost i dizajnera koji su svom osnovnom izričaju dodali i onaj u staklu, poput Enrica Coveria ili Ottavija Missonija, možemo zaključiti da ova izložba predstavlja i jedan nepotpuni presjek suvremenog talijanskog umjetničkog stvaralaštva u staklu u cjelini.

Staklo je sasvim sigurno materijal sa neporecivom sposobnošću umnožavanja odražaja. Veselimo se pozvati zainteresiranu publiku na izložbu koja će izloženim umjetničkim djelima od stakla pokušati pružiti priliku da u tim refleksijama pronađe sve one niti koje povezuju različite ljude, različite prostore i različita razdoblja.

20:00 – 01:00 Radionice – puhanje stakla i izrada staklenog nakita na plameniku

Jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Marko Štefanac, mladi i talentirani zadarski puhač.

U Noći Muzeja 2017 u predvorju Muzeja izradu staklenog nakita tehnikom rada na plameniku posjetiteljima će demonstrirati Antonija Gospić, talentirana zadarska umjetnica.

19:00 – 22:00 Radionice za djecu ”Slaži, crtaj, igraj”

Radionica za djecu uzrasta od 3 – 14 godina. Radionica je otvorenog tipa. Svi mladi posjetitelji vrtićke i osnovnoškolske dobi su pozvani na sudjelovanje u radionici na kojoj će moći zajedno oslikavati predloške muzejskih izložaka, lijepiti kolaž, crtati te zaigrati tradicionalnu igru mlina, križić kružić, puzzle i memory.

20:00 – 00:00 Cjelovečernji koncert – Jet Set Band Zadar

Posjetitelje će u ”Noći Muzeja 2017 ” zabavljati Jet Set Band Zadar izvedbom pop hitova 80-ih.

00:00 – 01:00 Lutrija

Svi posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Noći muzeja sudjeluju u bogatoj lutriji. Nagrade će, već tradicionalno, izvlačiti poznata zadarska glumica Tamara Šoletić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...