Poreznu prijavu podnose četiri kategorije poreznih obveznika

U poreznoj upravi za Dnevnik.hr kazali su kako promjena u odnosu na prošlu godinu nema. Stoga podsjećamo kako je obveza poreznika izgledala prošle godine.

Većina građana kao i prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obaveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.

Porezna će do 30. lipnja poreznim obveznicima građanima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja.

1. oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga)

2. pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada)

3. građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu

4. porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.

Građani koji žele ostvariti povrat poreza temeljem različitih olakšica za koje Porezna nema podatke, mogu sami odlučiti hoće li je predati.

Riječ je o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici: poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili primjerice žive na potpomognutim područjima, a koja nisu naveli na poreznoj kartici (PK). Ti građani do kraja veljače mogu podnijeti zahtjev za priznavanje porezne olakšice na novom obrascu u novom Obrascu ZPP-DOH i na njih će se primijeniti poseban postupak.

Prijava kapitalne dobiti do 31. siječnja

Oko 100 tisuća građana ima obavezu poreznoj upravi prijaviti porez na kapitalnu dobit, a rok uskoro istječe. Budući da se porez prijavljuje kroz predaju JOPPD obrasca, građani ne znaju kako to učiniti sami.

Država je novu obvezu zakomplicirala, prijava ide kroz vrlo zahtjevni JOPPD obrazac (sadrži 19 stranica s objašnjenjima), a takvi su zadaci idealni za rješavanje u digitalnom svijetu. Stoga je razvijen jednostavan online alat čiji je cilj promovirati digitalni način poslovanja, a cijene su simbolične. Osnovna usluga (ispunjavanje JOPPD obrasca i uplatnice) stoji 25 kuna, a ona napredna (korisnici kojima se moraju obraditi sve transakcije i odrediti osnovica, a potom ispuniti JOPPD i uplatnicu, te izvještaj) je 50 kuna.

U anketi koju su proveli sudjelovalo je 3505 ljudi. Čak 52 posto građana nije znalo što je porez na kapitalnu dobit, a 77 posto ispitanika ne zna što je potrebno napraviti da bi se ispunila porezna obveza i kako se porez prijavljuje. Građani mahom neće znati sami ispuniti JOPPD obrazac, a angažiranje poreznih savjetnika bilo bi im komplicirano, skupo i neisplativo.

“Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, unatoč svim najavama u proteklih petnaestak godina, razvojem ovog servisa željeli smo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi. Iza servisa stoji složen sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno dobiju ispunjen JOPPD obrazac, kao i bankovnu uplatnicu s točnim brojem računa za uplatu i pozivom na broj. Vjerujemo da je ova usluga ujedno i dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne usluge u financijskom sektoru koje su namijenjene najširoj populaciji građana”, izjavio je Stjepan Pavlek, direktor tvrtke Croatian Tax Tab Ltd. koja je razvila i pustila u rad web-servis www.kapitalnadobit.hr za laku i brzu prijavu poreza na kapitalnu dobit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...