Cestitka_Uskrs

Predavanje na temu važnosti razvijanja emocionalne inteligencije kod djece

Pozivamo Vas na treće predavanje u okviru projekta sa Zadarskom privatnom gimnazijom, koje će se održati u srijedu 18. siječnja 2017 u MMD gradske knjižnice u Zadru s početkom u 18 sati.

Predavanje je na temu važnosti razvijanja emocionalne inteligencije kod male djece od rođenja do puberteta (pubertet, je naravno, zasebna priča).

Djeca se rađaju s kapacitetom za empatiju i sposobnošću prepoznavanja osjećaja. Poziciju i perspektivu djeteta od prvog dana njegovog života je izuzetno važno razumjeti. Djeca od nas i uz nas uče o svijetu i njihovoj poziciji u tom svijetu. Važnost prepoznavanja vlastitih emocija i upravljanje njima u skladu sa situacijom je osnovna životna sposobnosti kako za odrasle tako i za djecu. Od prvog dana, posebno u prvim godinama djetetova života treba učiti dijete imenovati i prepoznavati vlastite emocije. Roditelji, odgajatelji i pedagoško osoblje (oni koji imaju najznačajniji utjecaj na razvoj emocionalne inteligencije djeteta) vrlo često nisu svjesni svakodnevnih poruka koje šalju djeci. Tijekom predavanja osvijestiti ćemo neke od njih, upozoriti na načine na koje komuniciramo i šaljemo poruke koje nam nije ni na kraj pameti bilo da uputimo djetetu. Mnogi roditelji danas više nisu sigurni što je ispravno i kako se treba odnositi prema vlastitom djetetu. U moru proturječnih savjeta stručnjaka teško je pronaći put. Predavanje naglašava važnost jedinstvenog odnosa koji odrasli ima s djetetom, važnost razumijevanja sebe i razumijevanja načina na koji dijete razmišlja. Razgovarati ćemo o važnosti izgradnje odnosa s djetetom temeljenih na suradnji i povezanosti umjesto na prisili, manipulaciji i strahu. Svaka interakcija, svaki sukob i svađa su PRILIKE! Prilike da učimo o sebi i svojim emocionalnim reakcijama, prepoznajemo djetetove emocije, učimo se empatiji! Nemoguće je ne imati svađe i sukobe, ono što nas nitko ne uči je kako se vješto svađati i sukobljavati. Djeca koja odrastaju u sredinama koje potiču i razumiju važnost emocija, manje su sklona delikventnom ponašanju i imaju bolji uspjeh u školi, zadovoljnija su svojim odnosima sa vršnjacima i roditeljima. Sve to uče uz Vas – odrasle!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...