Prosinačka turistička statistika otkriva: Advent u Zadru privukao 41 posto više turista nego lani!

Drugo izdanje manifestacije „Advent u Zadru“ tijekom prosinca 2016. godine privuklo je u Zadar približno 41% više domaćih i stranih gostiju na noćenju nego u isto vrijeme 2015. godine! Evo ilustracije u brojkama: domaći i inozemni gosti ostvarili su u prošlom mjesecu 21,478 noćenja za razliku od 2015. godine kada je sustav Hrvatske turističke zajednice zabilježio 12,795 noćenja domaćih i stranih turista. Ovo su brojke, ali ihi dojam također potvrđuje.

Meni je bilo super! Zadar je bajkovit! Puno bolje nego prvi put. Prava blagdanska atmosfera! Iz godine u godinu sve bolje. Zadar ovo zaslužuje! – samo su neki od nepodijeljeno pozitivnih komentara Zadrana, posjetitelja, izvođača i sudionika prosinačkog „Adventa u Zadru“. Općenit je stav, nakon doživljenih pet tjedana turističke, gastronomske i blagdanske manifestacije u koju su Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra uložili oko milijun kuna te, još važnije, oživjeli gradske ulice u statičnom zimskom periodu i Zadrane vratili Kalelargi kao u vrijeme ljetne sezone, kako je „Advent u Zadru“ na koncu 2016. godine bio bolji, ljepši i sadržajniji od prvog izdanja iz 2015.

Više je razloga za takvo značajno uvećanje turističkih noćenja koje dodatno osnažuje i 34,8% rasta ostvarenih dolazaka – u prosincu 2016. godine u Zadar je došlo 9,537 gostiju, a godinu prije toga 6,225 – i svi se kriju u sadržaju same manifestacije koja je tijekom pet tjedna događanja svima ponudila – ponešto. „Advent u Zadru“ objedinio je niz manjih eko i gastro manifestacija u svoj program manifestacija – tradicijske „Dane sunca“, „Eko-Zadar“ i „Naši mali gušti“ – potom mnoštvo radionica za djecu i općenito niz dječjih i mladenačkih atrakcija u jutarnjim ili popodnevnim satima od zajedničkog čekanja Svetog Nikole i Svete Luce, nastupa župnih i školskih zborova do luckaste utrke Djedova Božićnjaka i puno sponzorskih nagradnih igara.

Svoja vrata Zadranima i svim posjetiteljima Zadra širom su otvorili atraktivni Arheološki muzej, Narodni muzej, Muzej antičkog stakla i Muzej iluzija s vlastitim programima. Klizalište „Ledeni park“ još uvijek radi punom parom, a dosadašnji program ponudio je klizanje i ples na ledu, brucošijade, obiteljske pakete na klizalištu, igraonice, ugostiteljski objekt, disko večeri, koncerte i atraktivne hokejaške utakmice. Smotre klapa i božićne klapske pisme pridonjele su tradiciji Badnjaka i Božića u Zadru, a dolazili su i kontinentalni KUD-ovi.Drugim riječima, bilo je veselo na svakom koraku od centralnog događajnog Trga Petra Zoranića do „Zimskih vrtova“ na Kalelargi i Foruma koji je spektakularno zablistao novim svjetlosnim ruhom na dan otvorenja manifestacije.

Ima još: do 15. siječnja traje i tradicionalna manifestacija „Đir po gradu“ koja je Zadranima i zadarskim turistima osigurala vrhunsku marendu, ručak ili večeru u najboljim zadarskim restoranima po izrazito popularnim cijenama od 60 kuna. Dio ove priče su i brojne trgovine i kafići, kao i domaći sirevi, maslinova ulja, riblji proizvodi, domaći pršuti, proizvodi od meda, suhih smokava, potom vina, likeri i rakije u ponudi pridruženih programa – sve sa svrhom poticanja gradskog đira i stvaranja ozračja urbane kulture te malih proizvođača i unaprjeđenja proizvodnje kvalitetnih i autohtonih proizvoda po tradicionalnim recepturama.

Ne zaboravimo: ne govorimo o srcu ljetne sezone i (ne)predvidivim ponašanjima i dolascima turista s kojima sam grad ne mora imati izravne veze, nego o prosincu koji je do „Adventa u Zadru“ bio uglavnom sveden na nekoliko sati dočeka Nove godine na otvorenom, ili razdoblju turističke posezone u kojemu gosti dolaze isključivo s ciljem. Zato je i novogodišnji event, u značajnoj mjeri oslonjen na prethodno stvoreno blagdansko ozračje,debelo potukao sve dosadašnje! Desetine tisuća Zadrana i gostiju grada zabavljalo se tijekom Silvestrova i novogodišnje noći na cijelom Poluotoku birajući glazbeni i novogodišnji doživljaj po ukusu. A od spektakla otvorenja na Trgu Petra Zoranića do posljednjeg dana prosinca na binama su se redali neki od najboljih domaćih estradnih izvođača i zadarske glazbene legende. Bilo je zaista, baš kao i na popularnim kućicama, za svakoga ponešto. Zato u pitanju nije samo dojam, već i konkretan brojčani pokazatelj. Statistika je ovog puta, u inače rekordnoj godini zadarskog turizma, zapravo rekla sve: „Advent u Zadru“ napravio je strašan iskorak za turistički Zadar.

Jelenković na zatvaranju Adventa u Zadru

Večeras od 20 sati na centralnoj bini na Trgu Petra Zoranića nastupit će Zoran Jelenković, jedan od zadarskih glazbenih izvođača koji je obilježio protekla dva desetljeća. Unatoč očekivanoj buri, Jelenković će kao i uvijek ponuditi najbolje od sebe, a to je više nego jak argument da se s njim oprostimo od „Adventa u Zadru“.

Nego kako! Napravit ćemo dobru atmosferu kakvo god vrijeme bude, kaže Jelenković koji će uz svoje mnogobrojne hitove zadarskoj publici ponuditi i dvije nove pjesme. Za novi album trebat će još koja, ali Jelenković nam prenosi kako se posao u studiju zahuktao:

Stalno nešto čačkam i radim punom parom, kaže. Na „Advent u Zadru“ došao je nekoliko puta s prijateljima iz Šibenika i Splita, pa nam prenosi dojam:

Njima je bilo super. Napravili smo đir, vidjeli što se događa, a poslije se družili. Ove godine Advent u Zadru bio je prva liga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...