Zadarski HSLS-ovci se ne slažu s idejom privatizacije vodnih resursa; Podržali inicijativu “Pravo na vodu je ljudsko pravo”

U zadarskom HSLS-u ne slažu se sa idejom privatizacije vodnih resursa, stoga žele osigurati pravnu zaštitu voda u RH.

“Najbolju i najefikasniju zaštitu našeg vodnog bogatstva vidimo u tome da se Ustav RH dopuni novom ustavnom odredbom. Na ovu temu HSLS-ov odbor za Okoliš održao je okrugli stol 26.Siječnja.2017. u Novinarskome domu Zagreb na kojem je uz uvažene goste i paneliste:

dr.sc.Mario Šiljeg, državni tajnik u MZOEU i izaslanik Predsjednika Vlada Republike Hrvatske
– prof.dr.sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republika Slovenija – The Republic of Slovenia
– Krešimir Sever, Predsjednik Nezavisni Hrvatski Sindikati
– Enes Ćerimagić, pravni savjetnik i voditelj Programa pravo okoliša Zelena akcija / FoE Croatia
– prof. dr.fra Ante Vučović, Predsjednik Franjevački institut za kulturu mira i fra Božo Vuleta, zamjenik predsjednika
– dr.sc. Viktor Simončić, stručnjak za zaštitu okoliša
– Marko Ercegović, savjetnik Udruga gradova u RH
– dr.sc. Sandra Švaljek znanstvenoj savjetnici Ekonomskog instituta
– mr.sc. Zlatko Pletikapić, stručnjak za zaštitu okoliša, Elektroprojekt
– Branko Hrg, Gradonačelnik Križevaca i Predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a
– Josip Salapić, predstavnik HDSSB
– Miroslav Šimić, Predsjednik Kluba zastupnika MOST nezavisnih lista
– Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS – Hrvatska seljačka stranka
bila nazočna i Predsjednica ogranka HSLS Zadar Marina Marić spec.admin publ. kao izaslanica HSLS-a, Predsjednika HSLS-a Županijskog Vijeća gospodina Marka Klanca dipl.ing.

Nadamo se da će svi Klubovi zastupnika u Saboru prepoznati važnost ove inicijative te da će podržati zaštitu naših voda Ustavom. Zaključio je moderator Predsjednik HSLS-ova Odbora za zaštitu okoliša i prirode, gospodin Mirko Budiša dipl.ing.kem.tehn.

Inicijativom „ PRAVO NA VODU JE LJUDSKO PRAVO“ izraženi su stavovi HSLS-a vezani uz navedenu temu.

Polazeći od svojih temeljnih načela zaštite prava i slobode pojedinca, smatramo da je neophodno potrebno Ustavom RH proglasiti da su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava.

Razlozi za to su:
Voda je životno važni resurs, stoga ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima, već je pravo na vodu čovjekovo iskonsko pravo.

Zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa.

Ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe.

Privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno nosi rast cijena usluga prvenstveno radi ostvarivanja profita što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena.

S vremenom će potreba za vodom sve više rasti, te će preuzeti strateški značaj kakav danas ima nafta. Stoga vodu treba zaštiti i osigurati da bude prvenstveno na korist građanima Republike Hrvatske.
Predlažemo da se postojeći Ustav RH dopuni novom ustavnom odredbom po kojoj su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava. U tom smislu voda ne smije biti tržišna roba.
U Hrvatskoj su vodni resursi zakonski regulirani kao nekomercijalno opće dobro. Međutim, promjenu zakona je proceduralno i operativno mnogo lakše provesti nego što bi to bio slučaj s Ustavom gdje je procedura izmjena znatno složenija. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena raznim pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrijednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava.
U svijetu su zabilježena mnoga negativna iskustva s privatizacijom sustava vodoopskrbe koja je popraćena velikim poskupljenjima isporučenih usluga. Zbog toga postoje primjeri privatizacije i naknadne rekomunalizacije ove djelatnosti u nekim većim europskim gradovima. Uvažavajući gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj, smatramo kako je u području vodnih usluga potrebno osigurati nadzor i državnu regulaciju ove djelatnosti.

S obzirom da će potreba za vodom sve više rasti zbog porasta stanovništva, loše kvalitete vode u najmnogoljudnijim zemljama svijeta, uslijed klimatskih promjena i sl., potrebna je veća kontrola obnovljivih zaliha vode kojima je Hrvatska iznadprosječno bogata.

HSLS smatra kako je hrvatsko društvo danas dovoljno zrelo za novi civilizacijski iskorak i da su postojeće političke elite dovoljno odgovorne i državnički zrele da prepoznaju dugoročnu važnost proglašenja prava na vodu, ljudskim pravom, kao prioritetni nacionalni interes.

HSLS ističe kako ova inicijativa ne podrazumjeva da je država dužna osigurati vodu besplatno. Njome se želi onemogućiti bilo kakva diskriminacija u pristupu vodi te osigurati njena ekonomska dostupnost.

HSLS predlaže da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva 1/5 ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje.

Također, smatramo kako na predloženi način, izmjena Ustava neće zahtijevati veće zadiranje u ostalu legislativu.

HSLS Zadarske Županije i Gradski Odbor HSLS Zadar, dali su podršku ovoj inicijativi, te će se ubuduće aktivno zalagati za provedbu inicijative „pravo na vodu“ u svom daljnjem radu i obraćanju javnosti.”, priopćili su HSLS-ovci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...