Duhan, pića, hrana...

Ako planirate odseliti iz Hrvatske – razmislite! Irska ima najskuplji alkohol, Britanija cigarete, Danska hranu…

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Cijena hrane, pića i duhanskih proizvoda znatno se razlikuju po zemljama EU. Prema podacima Eurostata u 2015. godini, cijene hrane i bezalkoholnih pića bile su u Danskoj 45 posto iznad prosjeka EU, dok su u Poljskoj bili 37 posto ispod prosjeka EU-a, piše Agrobiz.

Alkohol je po cijeni u Irskoj na 75% iznad prosjeka EU, no 36% ispod prosjeka u Bugarskoj. Za duhana najviše cijene bilježe se u Velikoj Britaniji (119% iznad prosjeka EU-a), dok je najniža zabilježena u Bugarskoj (50% ispod prosjeka).

Po indeksu hrane i bezalkoholnih pića Hrvatska je zauzela 17 mjesto., a 25 kada se promatraju cijene hrane, pića i duhana. Nadalje, zauzeli smo 22.mjesto po cijenama kruha, mlijeka, ribe, jaja, sira i mliječnih prerađevina, a isto je i u kategoriji ulja, masti, krumpira, voća i povrća.

Makedonija je najjeftinija zemlja od svih 38 promatranih zemalja u sve četiri grupe proizvoda. Među 38 zemalja Rumunjska je najjeftinija zemlja za kruh i žitarice, Albanija za meso, Makedonija za ribe, dok Poljska ima najniže cijene za mliječne proizvode.

Ovo su samo neki od nalaza podataka Eurostata u njihovom najnovijem istraživanju o cijenama hrane, pića i  duhana koje je obuhvatilo oko 440 usporedivih proizvoda.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar