Ante Dabo: “Davanje Zrća u zakup miriše na korupciju”

Ukupno četiri ponude pristigle su na natječaj za zakup jedne od najpopularnijih plaža u Hrvatskoj, koja već više od desetljeća privlači partijanere iz cijelog svijeta, a tko će dobiti dozvolu za korištenje Zrća idućih 20 godina, odlučivat će Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru – plažama, koje je imenovala Ličko-senjska županija.

Sedam kriterija

Povjerenstvo je jučer otvorilo četiri pristigle ponude, a na natječaj su se javile tvrtka Black Sheep d.o.o., koju su osnovali vlasnici četiriju velikih klubova sa Zrća – Papaya, Aquarius, Kalypso i Noa Beach Cluba – zatim tvrtka Isla Nova d.o.o., Hostel Zrće d.o.o. i Cocomo d.o.o, piše Lokalni.hr.

Prema objavljenom natječaju, plaža Zrće daje se u koncesiju u svrhu obavljanja turističkih, trgovačkih, ugostiteljskih i sportsko-rekreacijskih djelatnosti,a radi se o ukupno 42.093 četvorna metra kopnene i morske površine. Kako su nas izvijestili iz Ličko-senjske županije, početna cijena bila je 207.997,60 kuna za plažu i 148.044 kune za ugostiteljske objekte, a od budućeg koncesionara tražilo se i tri posto ostvarenog prihoda. Ponude će se ocjenjivati prema sedam kriterija, a Stručno će povjerenstvo svoj prijedlog odluke o koncesionaru proslijediti Županijskoj skupštini na odlučivanje.

Međutim, dok u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je na vlasti HDZ, budu odlučivali o koncesionaru, Grad Novalja pokrenula je prijedlog za pokretanje postupka nadzora zakonitosti rada tijela jedinice regionalne samouprave. Naime, nezavisni gradonačelnik Novalje Ante Dabo oštro se protivi davanju Zrća u koncesiju te navodi kako mu ‘sve to miriši na korupciju’.

Nema urbanističkog plana

– Nitko ne spori da Županija ima zakonske ovlasti davati Zrće u koncesiju i da postoji ekonomski interes za to, no pitanje je zašto su u Županiji odlučili to učiniti po hitnom postupku, na kraju mandata i to prije nego što je donesen urbanistički plan uređenja. Koncesionare će tako dovesti u zabludu jer bez tog plana ne mogu ništa na toj plaži raditi – kaže gradonačelnik Dabo. Osim toga, ističe Dabo, koncesija se daje na čak 20 godina iako je prvotni prijedlog bio da rok bude upola kraći.

Hoće li se provesti odluka o davanju Zrća u koncesiju, odlučivat će Ministarstvo uprave, a Dabo najavljuje i podnošenje tužbe Upravnom sudu. Inače, trećina novca od koncesije ide Gradu, trećina Ličko-senjskoj županiji, a trećina državi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...