Bošnjačka manjina osudila vrijeđanje Muse, a njegov manjak kulture brane doprinosom drugih Bošnjaka napretku Hrvatske

Udruge bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj u subotu su izrazile zabrinutost zbog neprimjerenog skandiranja i uvredljivih poruka košarkašu Cedevite i bosanskohercegovačkom reprezentativcu Dženanu Musi na polufinalnoj utakmici hrvatskog košarkaškog kupa “Krešeimir Ćosić” protiv košarkaškog kluba Zadra odigranoj u petak u Šibeniku.

“Duboko smo razočarani i zabrinuti zbog  neprimjerenog skandiranja dijela navijača, poticanja govora mržnje i u više navrata aludiranja na pripadnost određenoj vjerskoj i nacionalnoj grupi,” navodi se u zajedničkom priopćenju Koordinacije bošnjačkih organizacija u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagreba, Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske “Preporod,” Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine.

Ističu da su pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj dali velik doprinos u društvenom, kulturnom, znanstvenom, političkom, privrednom i sportskom životu a posebno je važno sudjelovanje Bošnjaka branitelja u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske.

“Ovim putem pozivamo nadležne institucije da kroz pozitivne zakone Republike Hrvatske štite temeljna ljudska prava i slobode a učesnike jučerašnjih nemilih događaja najoštrije osude,” stoji u zajedničkom priopćenju udruga bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na utakmici između Cedevite i Zadra policija je uhitila više navijače, pripadnike navijačke skupine Tornado iz Zadra koji su tijekom utakmice u nekoliko navrata grubo vrijeđali Cedevitina igrača Džanana Musu, pa je glavni sudac Srđan Dožai u 33. minuti prekinuo utakmicu i naredio redarima da isprazne dio tribine na kojoj su se nalazili navijači Zadra.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak navečer je povodom izgreda na utakmici košarkaškog kupa ‘Krešimir Ćosić’ između Cedevite i Zadra osudio sve nerede, navijačko nasilje i uvrede.

Što o cijelom incidentu misli Boris Marin, istaknuti pripadnik Tornada, provjerite ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...