Mirna primopredaja – Pucar u uredu nije zatekao Mršića, ali nedugo poslije uslijedio je telefonski poziv: ‘Pala je i čestitka’

Marin Pucar danas je ušao u ured šefa Podravkine uprave na vrhu koprivničke sedmerokatnice koji je njegov prethodnik Zvonimir Mršić uredno ispraznio. Službena primopredaja u poslovnome svijetu, za razliku od političkoga, nije uobičajena, tako da se njih dvojica nisu susreli, ali, kako doznajemo, Mršić je nazvao Pucara i korektno mu čestitao na imenovanju.

Nakon maratonske, dvaput prekidane sjednice Nadzornoga odbora, što se protegla na srijedu i četvrtak, pod dramatičnim okolnostima na kraju su predstavnici države i mirovinskih fondova postignuli debeli kompromis. O tome, prije svega, svjedoči razdoblje na koje je imenovana nova uprava. Umjesto punog petogodišnjeg mandata, Pucaru i ekipi dano je povjerenja do konca listopada iduće godine. Budući da tada istječe mandat svim članovima Nadzornog odbora – i „starima“ i nedavno imenovanima – očito je da će se karte u Podravki ponovno miješati za godinu i pol dana.

Sam Pucar u prvim medijskim istupima ustvrdio je kako će novo poslovodstvo u iduća dva mjeseca iznjedriti poslovnu strategiju što će udovoljiti nalogu koji je pred njega stavio NO – udvostručenje ukupnih prihoda kompanije u idućih nekoliko godina. Uprava predvođena Mršićem potkraj prošle godine, kada je on već pokrenuo žestoku kampanju za ostanak u fotelji, također je donijela novu srednjoročnu strategiju s istim ciljem, dobivši blagoslov NO-a. Što će se u njoj mijenjati, zasad nije poznato, no Pucar je već najavio da će mu u prvome planu biti organski rast, dakle povećanje prodaje ključnih Podravkinih brendova, što Mršićevoj upravi nije bilo uspjelo.

Koprivnički kuloari, pak, počeli su analizirati kako će smjena na čelu Podravke utjecati na lokalne izbore u „crvenoj utvrdi“ od 2000. godine, ali i čitavoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Jedni drže da si je političkim kadroviranjem u Podravki HDZ zabio nož u leđa i da su njegove šanse da se u svibnju približi SDP-u – koji iz ciklusa u ciklus pomalo pada – sada ravne nuli. S druge strane spektra može se čuti mišljenje da bi „čeprkanje“ po kompanijinim bilancama moglo dovesti do demontaže priče o velebnih zadnjih Podravkinih pet godina i da bi se ta demontaža mogla proširiti i na SDP-ovu priču o sjajnome životu u Koprivnici. Potonjima, doduše, povijest ne daje za pravo. SDP je u Koprivnici bio najjači upravo kad mu je Podravka bila potpuno nedostupna.

Lokalni političari u svojim su jučerašnjim komentarima raspleta u Podravki raspolućeni baš kao i javnost.

Slavko Tucaković, šef županijskog SDP-a i vjerojatni kandidat za župana, kazao je kako ga Pucarovo imenovanje nije iznenadilo.

– Međutim, način na koji je došlo do toga jako je naštetio imidžu Podravke. Do ovakvog političkog imenovanja nije trebalo doći, sve se moglo pripremiti davno prije. Znalo se da Mršiću istječe mandat i da se izbor nove uprave pripremio ranije, izbjegla bi se ova blamaža – rekao je on.

Njegov protukandidat za župana iz redova HDZ-a, saborski zastupnik Damir Felak, stvari vidi potpuno drukčije.

– Drame nije bilo, svatko je radio svoj posao: skupština je odabrala nadzorni odbor, a nadzorni odbor je očito trebao malo više vremena da procijeni kandidat i da izabere najbolje. Činjenica jest da su puštani medijski spinovi unatrag mjesec dana, pogotovo od strane dosadašnjeg predsjednika uprave. Postavljam pitanje koliko je Podravka kao firma oštećena time što su se umjesto njezinih reklama vrtjele Mršićeve – izjavio je Felak.

Koprivničanci se baš ne zamaraju novim poslovnim planovima ili političkim kalkulacijama, nego ih više zanimaju prvi Pucarovi kadrovski potezi – hoće li „rehabilitirati“ HDZ-ove i HSS-ove menadžere koje je SDP-ovac Mršić potisnuo u drugi plan ili će ovaj put prevladati stručnost i sposobnost, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...