Otvorenje izložbe “U staklu zajedno” Antona Vrlića i studenata Akademije likovnih umjetnosti u MAS-u

 

U utorak, 14.veljače 2017. u 12,00 sati u Muzeju antičkog stakla u Zadru otvorit će se izložba Antona Vrlića “U staklu zajedno”.

Anton Vrlić surađuje sa Muzejom antičkog stakla u Zadru od 2010., kada se predstavio izložbom Stakleni gradovi. Anton Vrlić diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Raoula Goldonija 1982. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi slikarstvom, povremeno grafikom, a posljednjih godina ponajviše istražuje medij stakla. Od 2007. zaposlen je na APU u Rijeci, gdje u zvanju izv. profesora predaje slikarstvo, a od 2003. na ALU u Zagrebu u statusu vanjskog suradnika vodi izborni kolegij staklo.
Već niz godina Vrlićeva umjetničko-pedagoška aktivnost uspješno je vezana i uz aktivnost demo – radionice za obradu stakla u Zadru. Antun Vrlić održava kao mentor umjetničko – edukativnu praksu u Muzeju antičkog stakla sa studentima ALU u Zagrebu. Do sada su održane radionice: Umjetnička obrada stakla 2010., Repeticija i nizovi u staklu 2011., Plodovi – staklo u tehnici fuzije, puhanja i lijevanja 2012. Anton Vrlić je održao i predavanje Tehnike i umjetnost stakla uz otvorenje izložbe Stakleni gradovi 2010.
Izložba Staklarij prezentirala je 2016. novi opus Vrlićevih radova, velikim dijelom nastalih u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru. Uz izložbu je održana i radionica stakla sa studentima APU u Rijeci pod nazivom Spremnici svjetla, ali i predavanje prof. Vrlića naziva Prenositelji svjetla.
Muzej antičkog stakla u Zadru nastavlja kvalitetnu suradnju sa Antonom Vrlićem, podupirući njegov i umjetnički, ali i pedagoški rad, pa je tako izložba U staklu zajedno, gdje se zajednički predstavljaju i mentor i studenti, sa radovima nastalim i u radionici Muzeja antičkog stakla u Zadru, logičan slijed zajedničke suradnje.
Prof. Vrlić kroz petnaest generacija studenata sa ALU – a u Zagrebu istražuje medij stakla. Taj rad usmjeren je na propitivanje vizualnog identiteta svakog pojedinca ili grupe u nastavi, kroz radionice na terenskoj nastavi, ali i zajedničke susrete sa umjetnicima i majstorima stakla. Izložba U staklu zajedno u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstaviti će javnosti proces učenja i kreativnog izražavanja mladih ljudi u radu sa staklom, ali i mentora kao afirmiranog umjetnika, čiji rad zadarska, ali i šira javnost sa zanimanjem prati već dugi niz godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...