Počinje elektronički nadzor zatvorenika: narukvice mjere pokret i otkrivaju pokušaj skidanja

Osam godina nakon što je prvi put bilo najavljeno da će se – kako bi se uštedjelo i rasteretilo zatvore – uvesti elektornički nadzor zatvorenika, Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je započelo s pokusnim projektom nadzora.

Novcem dobivenim iz fondova EU kupljeno je 20 baznih stanica i elektroničkih narukvica, u početku namijenjenih za okrivljenike s područja Zagreba kojima sudac odredi istražni zatvor u domu te za zatvorenike koji su pušteni na uvjetni otpust, piše Večernji.hr.

Pokaže li se točnom računica da jedan dan zatvora stoji 400, a jedan dan elektroničkog nadzora 100 kuna, dvojbi hoće li se elektronički nadzor proširiti na cijelu Hrvatsku zasigurno neće biti. No, za sto dana će se znati je li taj model isplativ ili ne.

– Nadzorom ćemo zaštititi društvo od utjecaja ljudi koji su bili s druge strane zakona, ali i takvim osobama pomoći da se vrate normalnom životu. Za određivanje istražnog zatvora u domu nužna je suglasnost okrivljenika i njegovih punoljetnih ukućana.

Kome će biti određen, odlučuje sudac istrage samostalno ili na prijedlog državnog odvjetnika. Još čekamo prvu osobu koja će biti pod elektroničkim nadzorom – objašnjava Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, pokazujući nekoliko grama tešku crnu narukvicu koja će okrivljeniku biti postavljena na gležanj, izravno na kožu.

Uređaj za elektronički nadzor funkcionira na principu radiofrekvencije, narukvica je vodootporna i ima trostruku zaštitu – mjeri pokret, temperaturu i otkriva pokušaj skidanja. Nakon što osoba potpiše suglasnost za nadzor, u dom joj dolaze službenici Sektora za probaciju – koji će i provoditi nadzor – i postavljaju baznu stanicu na kojoj je instaliran i prijemnik.

Jednom stavljen na središnje mjesto u domu, taj se uređaj sve vrijeme nadzora ne smije micati. U njemu se nalazi telefonska kartica pa je za postavljanje elektroničkog nadzora preduvjet, uz električnu energiju, dobar signal.

Zatim se aktivira sustav čiji rad u Ministarstvu nadzire 16 obučenih službenika. Oni na zaslonu prate pridržava li se osoba pravila koja za one kojima je određen istražni zatvor u domu znači da ne smiju izići van, a za one koji su na uvjetnom otpustu da kod kuće moraju biti od 22 do 6 sati.

Sve nedopuštene radnje u kontrolnu sobu dojavljuju se zvučnim i svjetlosnim signalima. – Osoba pod elektroničkim nadzorom mora sve vrijeme biti dostupna ili na mobitel ili na kućni telefon ili na prijemnik na stanici.

Ako ne poštuje obvezu pa ga nema ili ne želi probacijskog službenika pustiti u dom, službenik će obavijestiti suca istrage. Nakon toga obavještava se policija – kaže državna tajnica Sanja Mišević.

Mogući nedostaci bit će uočeni za vrijeme pokusnog projekta, nakon čega će biti napravljeno izvješće s preporukama treba li što mijenjati. U nekoj kasnijoj fazi, razmišljat će se o nabavi GPS uređaja za nadzor.

Tako bi se, naime, moglo kontrolirati pridržava li se silovatelj zabrane prilaženja žrtvi, a u tom slučaju i žrtva bi bila pod nadzorom.

Uređaje za elektronički nadzor za sada su testirali zaposlenici ministarstva.

Jedan je službenik bio mjesec dana pod nadzorom, od 19 do 7 sati, pa je morao paziti da ne zakasni kući. Njegova kolegica se pak s narukvicom oko gležnja išla kupati na bazen. Kažu da sve besprijekorno funkcionira i da su spremni za početak rada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...