Ravnateljica prozvane bolnice na Goljaku: ‘Ospice su izrazito zarazne, primati necijepljenu djecu bilo bi neodgovorno’

Specijalna bolnica za zaštitu djece na zagrebačkom Goljaku odbila je primiti na zakazane terapije dvoje djece iz Splita

Vijest o tome kako je zagrebačka bolnica Goljak odbila primiti djecu iz Splita na zakazane terapije Splićane nije ostavila ravnodušnima.

Reakcije su podijeljene – dok jedni osuđuju potez bolnice, drugi shvaćaju kompleksnost situacije, pišu Vijesti.hr.

“Ukoliko postoji situacija da se neko drugo dijete koje je nažalost zaraženo takvom nekom bolesti smjesti u istu sobu gdje je moje dijete, ne bi mi bilo drago i vjerojatno bi reagirala. A s druge strane, da sam majka bolesnog djeteta inzistirala bi da se moje dijete hospitalizira”, komentira Gabrijela.

Roditelji djece iz ovog slučaja nisu htjeli pred naše kamere, no poručili su nam kako nije bila riječ o zabrani već samo o pomicanju termina za dva tjedna.

Iako su registrirana tri slučaja ospica na području splitsko dalmatinske županije, epidemiolozi nastavnog zavoda za javno zdravstvo potvrđuju kako je epidemija stvarna.

“Virus je došao među našu populaciju, on se tu počeo širiti i to je već na neki način jedna mini epidemija”, Milka Brzović, epidemiologinja NZJZ SDŽ.

Prema definiciji epidemijom se smatra pojava rijetke bolesti u više od jednog povezanog slučaja. A širenju zaraze, tvrdi doktorica Brzović, pogoduje sve manji broj cijepljene djece.

“Imamo niske cjepne obuhvate u našoj županiji i došlo je do unošenja virusa i među tako necjepljenom osjetljivom populacijom nastaje bolest, a onda i epidemija”, dodaje Brzović.

No, iz udruge za zaštitu prava pacijenata smatraju kako se pojmom epidemija, pa i slučajem bolnice Goljak zapravo vrši pritisak na roditelje koji ne cijepe svoju djecu.

“Oni hoće sada cijelu Hrvatski nahuškati na nekoliko desetala, stotinjak ili dvjestotinjak roditelja koji imaju svoje uvjerenje da to njima će štetiti”, Đula Rušinović Sunara, predsjednica Udruge za zaštitu prava pacijenata.

Ospice ili morbili potencijalno mogu izazvati opasne komplikacije poput bronhitisa, upale pluća ili encefalitis. Je li strah od epidemije bio dovoljan razlog za odgađanje unaprijed zakazane terapije s dugom listom čekanja?

Gošća RTL-a Danas bila je ravnateljica Specijalne bolnice za djecu na Goljaku Katarina Bošnjak, koja je objasnila zašto su djeca odbijena. Video možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...