U Zadru u godinu dana prijavljeno 525 slučajeva nasilja u obitelji

Iako već dugo dogovorimo kako nasilje u obitelji nije privatna stvar pojedinca već ozbiljan društveni problem koji moramo rješavati svi, u praksi nažalost stvari i dalje izgledaju drugačije. Zatvaranje očiju pred zlom ili mišljenje “da je netko zaslužio” biti kažnjen i dalje nam nisu strani.

Upravo zato Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kojim će se ojačati pozicija i pravo žrtve nasilja. Isti se, prema direktivi EU, usklađuje s Istanbulskom konvencijom koja između ostalog podrazumijeva da zdravstveni i socijalni radnici, osobe zaposlene u odgojno-obrazovnim i vjerskim ustanovama te organizacijama civilnog društva imaju dužnost prijaviti počinjenja nasilja u obitelji, a za kojeg su doznali u obavljanju svojih poslova.

Policijska uprava zadarska je u prošloj godini prijavila 525 počinitelja, zbog počinjenja 436 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. U odnosu na spol, 415 osoba su muškog spola, a 110 osoba ženskog spola, od čega su prijavljene 3 maloljetnice i 5 maloljetnika za počinjenje prekršaja iz navedenog zakona.

Kada govorimo o žrtvi, 464 osobe su ženskog spola, od čega 21 maloljetna osoba ženskog spola te 158 osoba muškog spola, od toga 16 maloljetnika.

Nasilničko ponašanje u obitelji, podsjeća nas Elis Žodan iz Pu zadarske, sankcionira se kao kazneno djelo:

Tko teško krši propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazove strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba li je dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kazniti će se kaznom zatvora do tri godine.

Koliko je počinitelja  kazneno sankcionirano? U Zadru su evidentirana 22 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Oštećeno je 12 osoba ženskog spola, od čega je 6 osoba ženskog spola u dobi do 18 godina te je oštećeno 10 osoba muškog spola, od čega su 4 osobe muškog spola u dobi do 18 godina.

Za navedena kaznena djela prijavljeno je 9 muških osoba, odrasle dobi.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...