Udruga Napredak kreće s radovima u autokampu Đardin; Slijedi uklanjanje i orezivanje stabala

U narednim danima u Sv. Filip i Jakovu na području autokampa Đardin koji je u vlasništvu Udruge Napredak vršit će se uklanjanje pojedinih stabala i sanitarno orezivanje na stablima na kojima je to potrebno.

“Kako je prošlo ljeto, za vrijeme nevremena, jedno stablo prilikom pada skoro usmrtilo dvoje djece, odlučili smo angažirati tvrtku Arboring iz Zg. http://www.arboring.hr/ da pregleda stabla u kampu, kako bi imali uvid u stanje stabala i znali što nam je činiti kako gosti u kampu, ali i šetači koji koriste kamp zimi, ne bi bili u opasnosti. Udruga Napredak odlučila je pravodobno informirati mještane o razlozima poduzimanja mjera na stablima u sklopu kampa Đardin, pa shodno tome objavljujemo dio izvještaja tvrtke Arboring koji se odnose na razloge poduzimanja mjera rušenja pojedinih stabala, prikraćivanja krošnje na nekim stablima i sanitarnu rezidbu:
Cilj je limitiranom vizualnom metodom nivoa 1 (ANSI A300) identificirati stabla na kojima su očiti simptomi negativnih promjena na različitim dijelovima koji znatno narušavaju biomehaničke karakteristike stabla. Takva stabla potrebno je ukloniti kako bi se osigurala sigurnost korisnika prostora kampa.
Vizualno kontrolnom metodom pregledano je ukupno 376 stabala i 293 grmova na području kampa „Đardin“.
Stabla koja su predviđena za rušenje imaju niz negativnih simptoma, a najčešće se radi o plodištima gljiva truležnica koje razgradnjom drva u stablima oslabljuju biomehanički integritet stabla. Vidljivo je iz kompozicije vrsta da se radi o zrelim ili starim stablima alepskog bora koja, zbog zanemarivanja potreba njege stabla u prošlosti- odstranjivanje suhih grana i tzv. batrljaka od grana, su napadnuta od gljive truležnice. Ova truležnica uzrokuje trulež srži stabla, te ona mogu izgledati vitalna, ali zbog uznapredovalog stadija razgrađenosti srži predstavljaju ugrozu za okolinu.
U autokampu se nalaze 63 grma lovora.
– Pojedini deblji primjerci lovora su „prstenovani“ žicom, užadi, konopcem za vješanje rublja, neki su i urasli u koru stabalaca, ovo je nedopustivo i može uzrokovati sušenje biljke;
– Na pojedinim primjercima javlja se bršljan, on uzrokuje u konačnici sušenje stabalca i nužno ga je uklonit
-Pojedina stabalca lovora imaju veća oštećenja kore i drveta u obliku nekalusiranih udubina (>10 cm) te pojava truleži drveta na rezovima nekadašnjih grana kao i lomovima istih; trulež je siguran uzrok loma takovog stabalca i može biti ozbiljna ugroza života čovjeka, stoga je potrebno iste pojave sanirati (bilo sječom čitavog stabalca ili samo dijela koji je oštećen”, kažu iz udruge.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...